De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Eureko maakt alvast maar
een forse winstval bekend

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Uitgerekend in het jaar waarin Eureko zijn beursgang hoopt te maken, moet de internationale verzekeraar uit Amsterdam een flinke winstval rapporteren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
NOL HOEVENAARS ... veerkracht in moeilijke markt ...
Gisteren waarschuwde de club van Nol Hoevenaars voor een daling van de nettowinst in 2001 van 59,7% (tot €210,6 miljoen). Operationeel ging het best aardig, blijkt uit de ontwikkeling van de premie-inkomsten; verliezen bij de effectenportefeuille en reorganisatiekosten deden Eureko het afgelopen jaar echter de das om.

Eureko maakte gisteren voorlopige cijfers bekend over boekjaar 2001. Het samenwerkingsverband van onder meer het Nederlandse Achmea en Seguros e Pensoes uit Portugal voorziet een winstval van bijna 60%, tot ruim €200 miljoen. Een jaar eerder kon de combinatie nog een nettowinst rapporteren van €521 miljoen. Even slikken dus, met de beursgang in zicht?

Geenszins, stellen de betrokkenen. "Onze verzekeringsactiviteiten lieten veerkracht zien in een moeilijke markt", aldus Hoevenaars in een schriftelijke verklaring. Zo namen de bruto premieinkomsten toe met 8,7% tot €7,3 miljard. Bij Leven was sprake van een stijging van 9,6% tot €4,2 miljard, bij Schade met 4,4% tot €1,6 miljard. Zorg was de grootste groeier, met 11,0% tot €1,5 miljard.

Bij de effectenportefeuille kreeg Eureko echter te maken met tegenvallers, erkent Hoevenaars: "Als gevolg van de slechte prestaties van de financiële markten." Dat laatste raakte ook de vermogensbeheeractiviteiten van het concern: het vermogen onder beheer nam af met 5,3% tot €112,3 miljard. De tegenvallers bij de effectenportefeuille drukten de winst met €121 miljoen.

Reorganisaties waren goed voor nog eens een drukkend effect van €64 miljoen. Eureko is druk doende met de integratie van een aantal vermogensbeheeractiviteiten, waaronder die van Achmea Global Investors en het Portugese AF. Rentelasten - voor leningen in verband met overnames - drukten de winst in 2001 met nog eens €36 miljoen.

Eén van de belangrijkste gebeurtenissen uit 2001 was het akkoord dat Eureko sloot met de Poolse overheid, aldus het concern. Met Warschau zou de verzekeraar een bindende afspraak hebben gemaakt over de overname van een extra 21%-belang in de Poolse verzekeraar PZU. Om alle betrokkenen die afspraak na te laten komen, riep Eureko eerder al de hulp in van premier Kok.

Volgens een woordvoerster van Eureko gaat de verzekeraar nu ook de Europese Commissie inschakelen. Polen wil graag toetreden tot de Europese Unie.

Wellicht dat het nakomen van de afspraken met Eureko als voorwaarde kan worden gesteld, zet Eureko nu zijn kaarten op Romano Prodi en de zijnen.

Dat alle perikelen de beursgang bemoeilijken, wil een woordvoerster van Eureko-meerderheidsaandeelhouder Achmea (54%) niet gezegd hebben. "We blijven over een beursgang positief en er vierkant achter staan." Oud-Achmea-topman Hoevenaars - sinds begin dit jaar dus op het pluche bij Eureko - put hoop uit het verwachte economische herstel dat dit jaar in moet zetten. "Die zal een positieve invloed hebben op onze activiteiten."

De definitieve resultaten over 2001 presenteert Eureko op 15 maart.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.