De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak in teken herstel
   
 

AMSTERDAM - Het koersherstel van KPNQwest op de Amsterdamse aandelenbeurs vertoonde gisteren trekjes van een olympisch record. Het telecombedrijf behoorde tot één van de fondsen op het Damrak die na weken van aanhoudende verliezen een stijgende curve lieten zien. Gezamenlijk brachten zij de AEX aardig in beweging. De toonaangevende index sloot dik 6 punten hoger op 484,89, ofwel 1,4% winst. De Midkap bleef vrijwel constant op 478,97.

Het herstel van KPNQwest was duizelingwekkend. Na een maand van kommer en kwel, waarbij het aandeel bijna in waarde halveerde, voerde het telecombedrijf gisteren de AEX aan met een winst van 22,7%. Nog niet genoeg om alle verliezen van deze maand ongedaan te maken, maar wel een aanzienlijk deel daarvan. Behalve enkele recente koopadviezen van banken en de positieve kwartaalvooruitzichten die topman Joe Nacchiovan het moederconcern Qwest afgelopen vrijdag bekendmaakte, was het volgens handelaren vooral een 'goed instapmoment'. Ook speelde de bereidwilligheid van de Amerikanen om het aandelenpakket van KPN in het bedrijf over te nemen, weliswaar niet voor cash, maar toch. Zodoende lijkt het doemscenario van een door aandelen overspoelde markt voorlopig afgewend. KPNQwest sloot de handelsdag €0,70 duurder af op €3,79.

Onder de hoofdfondsen waren het gisteren vooral de aandelen die de afgelopen weken zwaar afgewaardeerd werden die bovenaan de AEX eindigden. Zo kon bijvoorbeeld automatiseerder Getronics met 5,3% terugkomen tot €3,0. Ook de financiële waarden beleefden op het Damrak een dag van herstel. Aegon won maar liefst 4,3% op €24,90. ING, dat donderdag de jaarresultaten presenteert, werd 1,4% duurder op €26,05. Eenzelfde procentuele winst was er voor ABN Amro, dat op €19,69 sloot. Fortis won 2,1% op €24,85.

Elsevier spon garen bij het bericht van ING Barings, dat het koersdoel van de uitgever met €0,70 verhoogde naar €15,50. Elsevier werd 0,54 duurder op €14,48.

De handel in melkrobotproducent Prolion lag gisteren de hele dag stil. Daarmee was al direct bij de aanvang van de handelsdag duidelijk dat het in moeilijkheden verkerende bedrijf met een mededeling over de op handen zijnde nieuwe financiering zou gaan komen. Aan het eind van de middag kwam eindelijk het verlossende woord in de vorm van een persbericht.

Een groep onbekende investeerders is bereid om in ruil voor 60% van de aandelen in het bedrijf €12,5 miljoen op tafel te leggen. Huidige financiers Rabobank en NIB Capital hebben ingestemd met het kwijtschelden van een groot deel van de schulden, in ruil voor respectievelijk aandelen, toekomstige opbrengsten en een niet nader genoemd bedrag. Vandaag vellen de aandeelhouders hun oordeel over het financieringsvoorstel.

Voor Ahold was er gisteren slechts gedeeltelijk sprake van 'eerherstel'. Het concern ging vrijdag onverwacht onderuit als gevolg van geruchten over boekhoudkundige trucs, waarmee het bedrijf de resultaten zou hebben 'opgevrolijkt', á la Enron. De grootgrutter ontkende het gerucht in alle mogelijke bewoordingen, maar moest desondanks zien hoe ruim 7% van de beurswaarde in rook opging. De felle reactie van Ahold leek het gerucht alleen maar aan te wakkeren, zodat een wilde handel ontstond waarbij een omzet werd gehaald die met 15 miljoen stukken drie keer zo hoog lag als op een gemiddelde handelsdag. Ahold vermoedt dat enkele beurspartijen opzettelijk valse geruchten hebben rondgestrooid, om de koers omlaag te krijgen en zo financieel voordeel te behalen. Ahold klom €0,55 terug op €28, een winst van 2%.Onderaan de EAX bungelde handelshuis Hagemeyer. Het bedrijf moest €0,24 inleveren op €20,12. Ook Wolters Kluwer boekte verlies, €0,19 op €24,33, evenals Heineken, dat €0,25 afgewaardeerd werd op €47,64. Op de Midkap daalden supermarktketen Laurus (-4% op €3,65) uitzender Randstad (-3% op €12,98) en voedingsmiddelenconcern Wessanen (-3% op €9,70).

Op de provinciale markt bracht industriële toeleverancier Aalberts Industries de jaarcijfers naar buiten. Ondanks tegenvallende marktomstandigheden maakte het bedrijf een winstgroei van 7% tot €37,8 miljoen bekend. De winst per aandeel steeg met 6% tot €1,94. De vooruitzichten voor 2002 zijn goed, volgens directeur/oprichter Jan Aalberts. Mede door de aankondiging van een mogelijke aandelenemissie voor een aantal grote overnames in het lopende boekjaar, moest het aandeel 1,4% achteruit op €20,49.

Fietsenproducent Accell maakte bekend dat het over 2001 een winstgroei van 19% heeft behaald. Ook dit bedrijf kondigde aan door middel van overnames te willen groeien. De nettowinst per aandeel over 2002 zal verder stijgen, maar van concrete uitspraken zag de fietsenfabriek af. Het aandeel werd maar liefst 5,2% duurder op €13,05.

Het vastgoedbeleggingsfonds Uni-Invest meldde een beleggingsresultaat over 2001 van €79,6 miljoen, een stijging van 14,9%. Uni-Invest sloot vrijwel onveranderd op €10,90.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.