De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Roemenië leunt op ons
land in Europa-droom

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
De Roemeense premier, Adrian Nastase.
door Guido van de Kreeke BOEKAREST - Premier Adrian Nastase (51) van Roemenië start vandaag een tweedaags officieel bezoek aan ons land.

Na het staatsbezoek van koningin Beatrix afgelopen november en een voorafgaand bezoek van premier Kok koestert hij Nederland als een belangrijke kruiwagen in de race om zijn ruim 22 miljoen inwoners tellende land tot de NAVO en de EU toegelaten te krijgen.

"Het afgelopen jaar was het opheffen van de visumplicht voor Roemenen die in Europa willen reizen een absoluut bewijs dat er licht is aan het eind van de tunnel", zegt de premier in zijn werkkamer in Boekarest. "Wij voldoen aan de gestelde eisen. Er is geloof in ons. Wij horen nu bij het Schengengebied en controleren een deel van zijn buitengrens. Na 50 jaar isolement wil Roemenië zijn oorspronkelijke plaats in de Europese familie weer innemen."

De grote sprong voorwaarts moet de toelating tot de NAVO worden. "In november wordt daar op een NAVO-top in Praag over beslist. Aanstaande mei moet Roemenië al bewezen hebben er militair en politiek klaar voor te zijn."

Nastase ziet ons land als een belangrijk middelaar, "omdat de stem van Nederland, als constante steunpilaar van het bondgenootschap, gewicht in de schaal legt. Het lidmaatschap is voor ons van belang omdat de NAVO-paraplu zal tonen dat Roemenië dezelfde waarden en normen deelt. Voor investeerders zal het betekenen dat het er veilig is en wij betrouwbaar zijn."

Nederland heeft in korte tijd onder de bevolking een grote naam als Roemenië-vriendelijk opgebouwd. Ons land is sinds 1991 koploper als investeerder en neemt daarbij inmiddels zestien procent van het totaal voor z'n rekening. Met de ING bank voorop hebben onder meer de ABN AMRO bank, verzekeraar Nationale Nederlanden, Unilever, scheepsbouwer Damen en een groeiend aantal middelgrote bedrijven, vooral ook in de agrarische sector, er hun weg gevonden.

"Het optreden van Nederland is voor Roemenië erg bemoedigend. Hollandse investeerders kwamen voor alle anderen. Voortdurende steun is voor ons van groot belang bij de modernisering van onze economie", aldus de premier die zelf ook een handelsmissie in zijn gevolg heeft.

Sinds 1999 is Roemenië ook een van de EU-kandidaatlanden. "Het is geen vraag meer waar, maar wanneer wij zullen toetreden. Wij proberen daarvoor ons huiswerk te doen", aldus Nastase.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.