De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Gijzeling politica Colombiaans raadsel
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 27kb)
De Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt deel campagnefolders uit aan onderhandelaars van de guerrilla in voormalig FARC-gebied voordat ze gevangen werd genomen. (Foto: AP)
AMSTERDAM - Colombia tast in het duister naar de motieven van de Revolutionaire Strijdkrachten FARC om een hen welgezinde presidentskandidate te gijzelen.

De zaterdag ontvoerde oud-senator Ingrid Betancourt (40) had eerder deze maand nog een ontmoeting met enkele prominente leiders van het guerrillaleger. Andere presidentskandidaten waren absoluut niet welkom in de vorige week door president Andrés Pastrana opgeheven FARC-enclave.

Ingrid Betancourt is lijsttrekker van de Groene Zuurstof, een kleine partij met een omvangrijke milieuagenda. De Colombiaanse groenen kunnen zich weliswaar herkennen in de verlangens van de guerrilla naar een sociaal rechtvaardiger samenleving, maar laten geen gelegenheid voorbijgaan de rebellen te bekritiseren voor hun gewelddaden. Tijdens een ontmoeting eind vorig jaar met FARC-commandant Manuel Marulanda zei de politica nog dat de langdurige oorlog de benodigde hervormingen eerder vertraagt dan dichterbij brengt.

Hoewel Ingrid Betancourt met de meeste stemmen aller tijden in de senaat terecht kwam, gaf zij haar zetel al na een paar weken op uit verontwaardiging over "de corruptie en politieke koehandel"' in het hogerhuis. Als lijsttrekker van de Groene Zuurstofpartij krijgt ze volgens opiniepeilingen slechts twee procent van de stemmen. Koploper is haar politieke tegenpool Álvaro Vélez, die de guerrilla met harde hand wil uitroeien.

Op weg naar de door het regeringsleger heroverde guerrilla-enclave viel Betancourt in handen van een FARC-patrouille. De revolutionairen hebben nog geen eisen bekend gemaakt voor haar vrijlating. De FARC houdt ook vier parlementsleden in gijzeling en enkele tientallen zeer vermogende burgers. Het innen van losgeld is een belangrijke inkomstenbron.

Ingrid Betancourt was van plan de kiezers in de voormalige gedemilitariseerde zone een hart onder de riem te steken. "Deze mensen hebben drie jaar lang onder FARC-bestuur geleefd en zien nu ineens weer het regeringsleger binnentrekken. Ze weten echt niet meer bij wie nu het gezag rust", aldus campagneleidster Clara Rojas.

De regering liet bij monde van minister van Binnenlandse Zaken, Armando Estrada, weten dat Betancourt herhaaldelijk was aangeraden het gebied niet te betreden. Een verzoek van de kandidate om per legerhelikopter te reizen, was afgewezen omdat alle toestellen in gebruik waren voor het militaire offensief tegen guerrillastellingen.

Minister Estrada vroeg de guerrilla de presidentskandidate onmiddellijk vrij te laten en zo enig respect te tonen voor het verkiezingsproces. Het enige antwoord van de FARC waren aanslagen op hoogspanningsmasten en transformatorstations waardoor vijf provincies al twee dagen zonder elektriciteit zitten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.