De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  FNV: Hoogervorst kan beter zijn biezen pakken
Grote woede om
bikkelharde wao

Van onze verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM/DEN HAAG - De sociale partners en een meerderheid in de Tweede Kamer hebben furieus gereageerd op de keiharde voorstellen in de uitgelekte wao-notitie van staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken).

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Lodewijk de Waal (Foto: PAUL VAN WEEL)
FNV-voorzitter Lodewijk de Waal vindt dat Hoogervorst moet opstappen. De liberale bewindsman heeft volgens De Waal nu echt aangetoond dat hij is "mislukt". PvdA-fractievoorzitter Melkert vindt dat Hoogervorst "over de rug van mensen stokpaardjes berijdt".

Vooral het onderdeel uit de notitie om het bovenwettelijk aanvullen van het ziektegeld aan banden te leggen stuit alom op grote weerstand. De werkgevers vullen het ziektegeld van 70 procent vrijwel altijd aan tot het volledige salaris. Hoogervorst wil cao's waarin dit is vastgelegd niet langer algemeen verbindend verklaren, waardoor de cao niet meer wordt opgelegd aan de hele bedrijfstak. De zieke werknemer moet het verzuim van Hoogervorst in zijn portemonnee voelen. De sociale partners zijn daarnaast woedend dat de bewindsman opnieuw laat blijken dat hij geen boodschap heeft aan het SER-akkoord, dat zijn definitieve vorm nog moet krijgen.

"Gepruts en schadelijk", zo reageert FNV-voorzitter Lodewijk de Waal, "deze man kunnen we niet meer serieus nemen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 10kb)
Hoogervorst
De vakcentrale CNV hanteert bewoordingen als "ongepast en stuitend". Volgens vice-voorzitter Josine Westerbeek is het geen manier van doen dat "Hoogervorst voor de zoveelste keer het wao-proces van de SER frustreert. Wij willen snel weten of het kabinet serieus nadenkt over de voorstellen."

Praatstuk

Minister Vermeend (Sociale Zaken) nam gisteren direct afstand van de notitie van Hoogervorst. "Het gaat om een praatstuk. Het algemeen verbindend verklaren van cao's staat niet ter discussie". PvdA-fractievoorzitter Melkert vindt dat Hoogervorst het wao-probleem alleen maar verergert. "Het verlagen van de uitkeringen is niet de manier om het probleem op te lossen. Je moet mensen niet bang maken. Dat werkt contraproductief", aldus Melkert.

Het CDA-Kamerlid Van der Knaap vindt het zeer onverstandig dat Hoogervorst niet gewoon wacht op de definitieve SER-plannen. "Hij weet als geen ander hoe gevoelig het onderwerp bovenwettelijke uitkeringen ligt. Het aanvullen van het ziektegeld uit de loonruimte is een zaak van de sociale partners", zegt Van der Knaap. GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller denkt er ook zo over. "De contractvrijheid tussen werkgevers en werknemers is cruciaal. Daar past geen loonmaatregel voor zieke werknemers." GroenLinks kwam gisteren met een eigen wao-plan, waarin een verhoging van de wao-uitkeringen naar 75 procent centraal staat. Ook moeten deel-wao'ers die ander werk krijgen minimaal 85 procent van hun oude salaris behouden.

Het VVD-Kamerlid Wilders steunt Hoogervorst. "Het gaat er niet om dat alle zieken verplicht 30 procent loon inleveren, dat kan ook 20 of 10 procent zijn", aldus Wilders, die benadrukt dat dit dan ook de vrije keuze van de sociale partners is. D66-leider De Graaf reageert afwijzend. "De voorstellen leggen de pijn te eenzijdig bij de mensen die ziek worden. Iemand die een dwarslaesie oploopt, moet in aanmerking blijven komen voor een wao-uitkering. Zowel de werkgevers als de werknemers moet je prikkelen om het wao-probleem op te lossen", aldus De Graaf, die wel blij is dat de VVD in tegenstelling tot de PvdA haar inzet op tafel heeft gelegd.

Hij snoerde FNV-voorzitter De Waal de mond: "Wij bepalen wel wie er moet vertrekken of niet."

Stom

Volgens de kleinste vakcentrale Unie MHP speelt Hoogervorst met vuur door het ziektegeld in het eerste ziektejaar ter discussie te stellen. "Sinds Den Uyl begin jaren tachtig is niemand meer zo stom geweest zieke werknemers te korten. Aanvulling van ziektegeld is een zaak van de sociale partners. Bovendien leidt het straffen van zieke werknemers tot niets en al helemaal niet tot een constructieve oplossing voor de wao", aldus voorzitter Ad Verhoeven.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat niet Hoogervorst aan zet is, maar de SER. "Het kabinet heeft toegezegd te wachten totdat er in de SER een definitief voorstel voor de wao is."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.