De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Dijkstal lanceert oplossing wachtlijsten in de zorg
'Help fondspatiënten
in privékliniek'

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN BOSCH - VVD-leider Dijkstal wil dat particuliere klinieken op grote schaal worden ingeschakeld om de ellenlange wachtlijsten in de gezondheidszorg op te lossen. Niet alleen particulier verzekerden, maar ook de ziekenfondspatiënten krijgen de kosten voor de behandeling in een privé-kliniek vergoed, zo bepleitte de liberale voorman gisteren in Den Bosch. Hij stelt wel als voorwaarde dat de privé-klinieken aan hoge kwaliteitseisen voldoen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Dijkstal
,,Het aanbod van zorgvoorzieningen wordt vergroot als meer ruimte wordt gemaakt voor privé-klinieken. Niet de financiën zijn het grootste probleem van de gezondheidszorg, maar de achterhaalde organisatie", aldus Dijkstal.

De VVD-voorman verwijt CDA en PvdA dat ze jarenlang het inschakelen van privé-klinieken hebben tegengehouden, met alle dramatische gevolgen van dien. ,,Ze hebben mensen onnodig op de wachtlijsten laten staan."

Wao

Volgens Dijkstal kunnen de privé-klinieken op korte termijn een oplossing bieden voor het hoge ziekteverzuim en kan hierdoor ook de 'instroom' in de wao worden beperkt. ,,Zorginstellingen zouden naast de gewone zorg zich ook moeten richten op aandoeningen die met het werk te maken hebben, die 60% van het ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid veroorzaken", stelde Dijkstal, die PvdA, CDA en D66 eraan herinnert dat ze dit in de Tweede Kamer hebben tegengehouden. Hij waarschuwde de kiezer nog voor een mogelijke PvdA/CDA/GroenLinks-combinatie. ,,Dat wordt een griezelkabinet", aldus Dijkstal.

Minister Zalm (Financiën) sloeg op de VVD-bijeenkomst keihard terug naar CDA-leider Balkenende, die hem eerder bekritiseerde.

,,Het CDA-commentaar op de dreigende verslechtering van de begrotingspositie is niet geloofwaardig. In oktober vorig jaar deed het CDA nog een paar ongedekte voorstellen voor extra lastenverlichting ter grootte van een miljard euro en 200 miljoen extra uitgaven", aldus een felle Zalm. ,,Als het CDA haar zin had gekregen dan hadden we nu al een tekort. In plaats van krokodillentranen huilen zou het oprechter zijn als het CDA hier afstand van zou nemen."

Opvallend is dat VVD-erelid Hans Wiegel in Markelo Balkenende juist in de armen sloot en de aanval opende op PvdA'er Melkert. "De VVD moet de houding ten opzichte van het CDA herzien. Het CDA heeft een goed programma en staat dicht bij ons als het gaat om financiën, verkeer, onderwijs en vreemdelingenbeleid. Het CDA is terug van weggeweest", aldus Wiegel. Melkert is verkeerd bezig vindt Wiegel omdat hij "rechtse taal uitslaat".

Ook D66-leider De Graaf heeft gisteravond de vloer aangeveegd met Balkenende. "Het CDA kraakt de zeven paarse jaren, maar geeft niet aan wat er dan wel moet gebeuren", aldus De Graaf.

Asielbeleid

Zo vindt de D66-voorman het ronduit laf dat CDA-leider Balkenende weigert te zeggen dat hij alle wetten waar hij kritiek op heeft weer terugdraait, zodra zijn partij zou gaan regeren.

"Schaf het homohuwelijk maar af, draai de winkeltijden maar terug naar negen tot zes, sluit alle coffeeshops en laat jongeren maar voor hun joints zaken doen met criminele straatdealers. Laat Balkenende toch geloofwaardig zijn en al deze wetten weer in de kast zetten als hij er tegen is", aldus De Graaf, die zich afvraagt wat er zou zijn gebeurd als het CDA de afgelopen zeven jaar had geregeerd.

"Het CDA wilde minder geld voor zorg en onderwijs. Het mestoverschot werd altijd door CDA-ministers genegeerd en nu heeft dit kabinet het moeten opruimen."

De D66-leider verwijt de christen-democraten ten koste van alles weer aan de macht te willen komen.

"Het eigen gedachtegoed wordt opzij geschoven; opeens is het CDA tegen de multiculturele samenleving en horen we doldrieste kreten over veiligheid en asielbeleid", aldus De Graaf.

PvdA-leider Melkert nam het in Harlingen op voor de Waddenzee. Hij vindt dat een nieuw kabinet grootschalige gasboringen in de Waddenzee definitief moet verbieden. "Als je van tevoren niet kan inschatten wat de negatieve gevolgen zijn, moet je niet boren", aldus Melkert.

Hij wees op de alternatieven. "In de Noordzee bevinden zich nog kleinere gasvelden, maar die worden niet gebruikt."

De PvdA-voorman wil ook strengere eisen stellen aan bijvoorbeeld de luchtmacht die op Vlieland oefenterreinen heeft.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.