De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Film Van Velde nog
niet ten einde


"Als ik de kans krijg ga ik door tot de Spelen van Turijn"

Van onze speciale verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Tijd voor een knuffel. Ook Bob de jong moet eraan geloven.
SALT LAKE CITY - Het computersysteem van NOC*NSF in het olympisch dorp is de afgelopen dagen diverse malen op tilt geslagen. Een onophoudelijke stroom emails, allemaal gericht aan Gerard van Velde, zorgde ervoor dat het systee-m overbelast raakte. Van Velde, afgelopen zaterdag winnaar van olympisch goud op de 1000 meter, kan er smakelijk om lachen. "Het is ongelooflijk. Ik begrijp niet hoe al die mensen aan mijn mailadres komen, daar hebben ze wel wat huiswerk voor moeten verrichten. Ik kan helaas niet iedereen persoonlijk bedanken. Als ik dat doe, zou ik volgende week nog bezig zijn."

Van Velde, die eerder deze Spelen op 0,02 seconde het brons op de 500 meter had gemist, kreeg veel respons van mensen die geraakt werden door het verhaal achter de sporter. De 30-jarige sprinter grossierde de afgelopen jaren in vierde plaatsen ('het Van Velde-gevoel') en werd ook op het persoonlijke vlak door pech achtervolgd, om afgelopen zaterdag op de Utah Olympic Oval op fabuleuze manier niet alleen met de concurrentie af te rekenen, maar ook met zijn eigen verleden. "Als je het objectief bekijkt: goud is goud. Het hele verhaal erachter spreekt mensen aan. Eigenlijk heb ik een vreselijke carrière achter de rug, maar wel één met een fantastische afloop. Net een film. Olympisch goud is immers het hoogste van het hoogste. Wat er verder nog gebeurt, mijn carrière is geslaagd. Het boek kan dicht, maar zelf wil ik nog even verder lezen. Dit is veel te mooi om nu te stoppen."

Als het aan Van Velde ligt, krijgt zijn successtory nog een passend vervolg. "Als ik de kans krijg wil ik zeker nog doorgaan tot en met de volgende Winterspelen van 2006 in Turijn", zegt Van Velde. "Italië is altijd al mijn land geweest. Alles waar ik van hou, komt daar vandaan: Ferrari's en Ducati's. Ik weet dat er tussen nu en vier jaar nog een hoop kan gebeuren, maar in principe wil ik er daar nog bij zijn."

Het contract van Van Velde bij TVM loopt af. De sprinter gaat er gemakshalve vanuit dat zijn toekomst bij TVM, de ploeg die twee jaar geleden het vertrouwen in hem uitsprak door Van Velde een contract(je) aan te bieden, ligt. Na afloop van het seizoen gaan alle partijen met elkaar rond de tafel zitten. "De samenstelling van de ploeg is voor mij heel belangrijk. Bovendien moeten ook de randvoorwaarden zich op het niveau van de sportman bevinden. Ja, ook qua salaris. Maar op dit moment ben ik er nog niet veel mee bezig."

Voorlopig inhaleert Van Velde vol overgave zijn succes. Op zijn manier. "Andere sporters die goud hebben gehaald en klaar zijn, gaan misschien de kroeg in. Ik ga gewoon lekker het ijs op om te schaatsen. Dan geniet ik het meest", aldus Van Velde, naar wie in zijn woonplaats Heerde inmiddels een afslag is vernoemd. "Er staat een groot bord langs de kant van de weg met de tekst: 'Dit is dè afslag'. Super, toch?".

Van Velde is overigens de belangrijkste kandidaat om tijdens de sluitingsceremonie van de Spelen, komende zondag, de Nederlandse driekleur te dragen. Het Nederlandse publiek kan op de internetsite van NOC*NSF haar voorkeur uitspreken. Voorlopig leidt Van Velde de dans, met een geringe voorsprong op Jochem Uytdehaage, die in het openingsweekeinde goud op de vijf kilometer veroverde. Van Velde - samen met Wijsman de enige schaatser die ook de openingsceremonie meeliep - zou het een eer vinden. "Ik zie het wel zitten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.