De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Roda JC toont te lang te veel respect voor AC Milan
Ontzag afgestraft
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Roda JC-spits Yannis Anastasiou (links) krijgt onder toeziend oog van Milan-aanvoerder Albertini een aanslag van Andrea Pirlo (liggend) te verduren. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
KERKRADE - De wil om succes te halen moet groter zijn dan de angst om te verliezen. Het is het levensmotto van Georges Leekens en die boodschap hield de Belgische oefenmeester de afgelopen dagen ook zijn spelers voor. Toch toonde Roda JC gisteravond een helft lang veel te veel ontzag voor AC Milan. Het leunde te lang op de defensie en zag eigenlijk pas in de tweede helft welke kansen het tegen de op drie na rijkste ploeg van de wereld had. Het niet benutten van vier riante mogelijkheden kwam de Limburgers uiteindelijk duur te staan.

Met de 0-1 nederlaag kon achteraf niemand vrede hebben.

Natuurlijk waren de zenuwen er. Als je ineens het veld op loopt naast al die wereldsterren en daadwerkelijk tegenover het magische roodzwart staat, voel je die druk onverdroten. Gelouterd had AC Milan dat in de gaten en door meteen druk op de bal te zetten en bij balbezit het tempo hoog te houden, brachten ze het middenveld van Roda JC van slag. De Milanezen joegen ongekend fel op de bal, waardoor de thuisploeg het leer nooit lang in het team kon houden. Onder die druk werden de passes onnauwkeurig en groeide de onzekerheid gestaag in de zwart-gele gelederen. Met name Marc Nygaard en Sven Vandenbroeck leken de kluts kwijt te zijn. Bij vlagen was het kwaliteitsverschil schrijnend.

"Jammer dat we niet brutaler zijn gestart, dan had er meer ingezeten", baalde Regillio Vrede na het laatste fluitsignaal. "We hebben gewoon te veel respect getoond. Zeker het eerste half uur. Op het middenveld lieten sommigen zich zomaar voorbij lopen. Ze gingen de duels maar half-half in. Alsof ze tegen die sterren geen overtreding durfden te maken."

Daarbij weigerde Leekens in de eerste helft nog in te grijpen. Hij liet Ger Senden, Mark Luypers en Vrede centraal achterin spelen, terwijl Milan verrassenderwijs alleen Andriy Shevchenko in de punt van de aanval plaatste. Drie man op één spits is een beetje te veel en die man kom je ergens anders altijd tekort. "Inderdaad hadden we sneller een man naar het middenveld moeten doorschuiven", concludeerde Senden achteraf. "Op deze wijze kwamen we zelf niet aan opbouwen toe en kon AC Milan wel heel makkelijk aanvallen."

Vandenbroeck maakte op dat moment kilometers, omdat hij zowel Gennaro Gattuso als Andrea Pirlo moest bijbenen. "Dat hoefde niet", weerde Leekens. "Hij had niet bij Prilo moeten blijven. Die moest door de verdediging worden opgevangen." Maar het was uitgerekend Pirlo die in de 29e minuut aan de basis van de 0-1 stond. Hij gaf de bal door op Shevchenko die ondanks dat hij een half metertje buitenspel stond door mocht gaan. Begenadigd legde de Oekraïense superspits de bal terug op José Mari die probleemloos raak schoot. De achterstand bleek echter geen mentale nekslag, maar voor eigen volk durfde Roda JC na die klap het juk eindelijk van zich af te gooien.

Nadat in de eerste helft Yannis Anastasiou al dichtbij een doelpunt was, hadden na rust Bernard Tchoutang (tot tweemaal toe) en andermaal Anastasiou beide partijen op gelijke hoogte moeten brengen. Als je tegen AC Milan zoveel kansen weet te creëren, moet je er zeker een afronden. Op dit niveau in de achtste finales van de UEFA Cup zijn de kansen nu eenmaal schaars. Achterin had de Roda-defensie daarentegen na rust weinig problemen met de superaanvallers. Alleen een kopbal van Pirlo dwaalde pardoes nog op de lat. Vanaf het moment dat Senden doorschoof en iedereen consequenter op zijn man ging spelen, was er meer evenwicht op het middenveld en kwam Roda JC zelf ook aan voetballen toe. Toen bleek het almachtige Milan ook gewoon een team bestaande uit elf spelers.

"Dit is doodzonde", klaagde Luypers een half uur na de wedstrijd, gehuld in het shirt van Shevchenko. "Het is jammer dat we niet geprofiteerd hebben van die kansen. Dit was dé kans om ooit van Milan te winnen."

Die teleurstelling was ook van het gelaat van Leekens af te lezen. "Nee", zei hij hoofdschuddend, "dit is geen loon naar werken. Desondanks hebben we ons een waardig ambassadeur van het Nederlands voetbal getoond. Met de middelen die wij hadden, hebben we er alles uit proberen te halen. Onze mentaliteit en strijdwijze zijn lovenswaardig. Ik ben fier op mijn jongens. Het is toch lekker dat we het grote Milan een helft lang onder druk hebben gezet. Maar zoals zo vaak dit seizoen wil die bal er maar niet in. Misschien moet ik eens op bedevaart gaan. Al ben ik er nu zeker van dat we het AC in Milaan nog heel 'ambetant' (Belgisch voor vervelend, red.) gaan maken."

Roda-verdediger Gerrie Senden mist return in Milaan. De Limburger kreeg in het thuisduel zijn derde gele kaart en is daarom voor een wedstrijd geschorst.

Roda JC (Ned) - AC Milan (Ita) 0-1 (0-1). 29. José Mari 0-1. Scheidsrechter: Barber (GBr). Toeschouwers: 19.800 (uitverkocht). Gele kaart: Senden, Nygaard, Vrede, Soetaers (Roda JC), Gattuso, Roque Junior (AC Milan).

Roda JC: Kalac; Senden, Vrede, Luypers en Van Dessel; Sonkaya, Vandenbroeck (58. Sonko), Nygaard en Lawal; Tchoutang (70. Soetaers) en Anastasiou.

AC Milan: Abbiati; Contra (83. Costacurta), Roque Junior, Laursen (65. Kaladze) en Chamot; Serginho, Gattuso, Albertini en Pirlo (70. Rui Costa); Sjevtsjenko en José Mari.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.