De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Illbruck viert overwinning
met bier en biefstuk

   
 

AMSTERDAM - Vrijwel het eerste wat de bemanning van het Duitse jacht Ilbruck in het Braziliaanse Rio de Janeiro deed na het winnen van de vierde etappe van de Volvo Ocean Race, was het verorberen van hamburgers, gegrilde kip en grote biefstukken, weggespoeld met het nodige bier. Het was het eerste niet-gevriesdroogde voedsel dat de zeilers kregen na hun vertrek 27 januari uit Nieuw-Zeeland.

Het team won deze uiterst zware etappe in 23 dagen, 5 uur en 58 minuten zeilen. Daarmee heeft de Illbruck drie van de tot nu toe vier etappes op haar naam geschreven. Het traject Auckland-Rio, via Kaap Hoorn, was één van de langste en zwaarste etappes van de 'Race rond de wereld'.

Op grote delen hadden de zeilers te maken met extreme kou, stormwinden en huizenhoge golven, waarbij ze hun schepen op volle snelheid deels door kruiend ijs en ijsbergen moesten laveren. De Illbruck nam al vrij snel de leiding in de etappe om deze daarna niet meer af te staan, hoewel de bemanning angstige momenten heeft gekend.

Zoals bijvoorbeeld het moment dat het jacht bij keiharde wind in één keer enorm vertraagde. Er bleek een haai vast te zitten tussen het roer en de boot. De spinaker moest gestreken worden en er moest zelfs een stukje achteruit gezeild worden om de haai kwijt te raken. Vlak voor de finish kwam de Illbruck ook nog in een windstilte terecht en dobberde op de finish af. "Na zo lang zeilen, onder de meest extreme omstandigheden, leek er door het gebrek aan wind geen einde te komen aan deze etappe. Ik dacht dat we de finish nooit meer zouden halen", aldus de Amerikaanse schipper John Kostecki.

Het Nederlandse bemanningslid Dirk de Ridder, zeiltrimmer en mede verantwoordelijk voor de snelheid van het jacht, stapte in Rio van boord met hevige pijn aan zijn tenen. Nadat zijn tenen eerst onderweg bevroren waren geweest, droogde het huidweefsel later uit door de extreme hitte in de buurt van de Braziliaans kust.

Hoewel de Illbruck met de zege de leiding in de totale race neemt, zijn de onderlinge verschillen tussen de deelnemers minimaal. Het verschil tussen de Illbruck en de nummer vijf, Amer Sports One, is een kwestie van uren. En dat na ruim drie weken zeilen in het meest desolate gebied van de Pacific. Met nog vijf etappes voor de boeg is de strijd dus nog niet gestreden.

Twee jachten liepen aanzienlijke averij op. Team SEB met de Nederlandse navigator Marcel van Triest verloor de mast en moest de strijd staken. Het jacht News Corp verloor na een aanvaring met een ijsschots het roer, maar kon met een noodroer de race vervolgen en wordt de komende dagen in Rio verwacht.

Rio de Janeiro. Volvo Ocean Race.

Vierde etappe Auckland - Rio de Janeiro 6700 zeemijl, eindstand: 1. Illbruck (Dui) 8 punten, 2. Djuice (Noo) 7, 3. Tyco (Ber) 6, 4. Assa Abloy (Zwe) 5, 5. Amer Sports One (Fin/Ita) 4, 6. News Corporation (Aus) 3, 7. Amer Sports Two (Fin/Ita) 2, 8. SEB (Zwe) 1.

Stand na vier etappes: 1. Illbruck 29 punten, 2. Amer Sports One 22, 3. Assa Abloy 20, 4. News Corp 19, 5. Tyco 18, 6. Djuice 17, 7. SEB 12, 8. Amer Sports Two 7.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.