De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Duitse glamourgirl staat halverwege haar goldrush nog altijd met lege handen
Anni Friesinger
in het nauw

   
 

SALT LAKE CITY - In haar vaderland was de showgirl van het Duitse vrouwenschaatsen al op voorhand gebombardeerd tot de koningin van de Winterspelen. Anni Friesinger (25) ging immers naar Salt Lake City om viermaal goud op te halen, maar halverwege haar goldrush staat de teller nog op nul. En de druk in Duitsland, die wordt alsmaar groter. "Ik heb de afgelopen dagen veel gesurfd over het internet, maar de krantenpagina's heb ik maar overgeslagen. Dat leek me geen goed plan", vertelde Friesinger, die vanavond wederom als favoriete aan de start verschijnt, ditmaal op de 1500 meter.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Anni Friesinger
Haar vierde plaatsen op de 1000 en 3000 meter kwamen hard aan bij Friesinger en haar gevolg. Zeker op de drie kilometer was op niets minder goud gerekend. Het hele seizoen had de rijdster uit Inzell op die afstand nog geen race verloren. In de catacomben van de Utah Olympic Oval, waar ze na de races de vertegenwoordigers van de internationale media te woord stond, bleef de Europees allroundkampioene de vriendelijkheid zelve. Met een lach vertelde ze haar verhaal. Ja, ze was erg teleurgesteld, maar er komen nog meer kansen. En nee, ze had nooit gezegd dat ze vier maal goud zou winnen.

Het (voorlopige) falen van Friesinger is binnen de Duitse ploeg niet door iedereen als even vervelend ervaren. Hier en daar werd er namelijk ook stiekem gegniffeld. De enorme hype rond Friesinger, die met haar bevallige voorkomen de cover van menig tijdschrift sierde, roept ook weerstanden op. Kritikasters menen dat Friesingers manager Klaus Kärcher haar commercieel uitbuit en meer begaan is met zijn eigen banksaldo dan met de sportieve prestaties. En zo waren er volgens Volker Smasal, de Duitse bondsarts, in de voorbereiding op de Spelen ook grove inschattingsfouten gemaakt door Friesingers coach Markus Eicher.

"Anni heeft verkeerd gepiekt. Ze is te laat naar Salt Lake City gekomen. De drie kilometer kwam te vroeg voor haar, ze was op dat moment nog niet volledig geacclimatiseerd", vertelde Smasal. Friesinger bereidde zich weliswaar voor op hoogte, maar ze deed dat in Calgary. De Canadese stad ligt 1035 meter boven zeeniveau, aanzienlijk minder hoog dan Salt Lake City (ruim 1400 meter). "Anni had in navolging van de Amerikanen en enkele Nederlanders een trainingskamp in Park City (gelegen op ruim 2200 meter hoogte, red.) moeten beleggen."

De media-campagne van Friesinger, in Duitsland liefkozend 'das Superweib des Eisschnellauf' genoemd, zette verder ook kwaad bloed bij haar tegenstandsters, die zich achtergesteld voelden. Zoals Claudia Pechstein, Friesingers grootste concurrente. De 29-jarige Pechstein won zondag het goud op de olympische drie kilometer. Pechstein groeide op in de voormalige DDR en wordt getraind door Joachim Franke. De twee zijn bepaald geen vrienden van 'het kamp Friesinger'. De controverse werd de afgelopen dagen breeduit gemeten in de Duitse media. Zelfs het gerenomeerde weekblad 'Der Spiegel' liet zich niet onbetuigd en meldde na de drie kilometer fijntjes dat de stand in de 'boezemwedstrijd' tussen Pechstein en Friesinger 1-0 was. De kleine boezem van Pechstein werd, aldus het blad, toch een fractie eerder over de streep geduwd dan de grotere voorgevel van haar rivale.

Pechstein en Friesinger, die in het olympisch dorp nota bene in een appartement zijn ondergebracht, komen elkaar in het vervolg van het toernooi nog tweemaal tegen: vanavond op de 1500 meter, zaterdag op de afsluitende vijf kilometer. Het vertrouwen bij Friesinger is onaangetast, beweerde ze aan de vooravond van de schaatsmijl. "Ik ben optimistisch gestemd."

Toch worstelde de inwoonster van Inzell in de aanloop naar haar tweede Winterspelen nadrukkelijk met materiaalproblemen. Drie weken geleden waren bij een onschuldige valpartij haar torpedo-schaatsen beschadigd. Het inrijden van een nieuw paar verliep minder eenvoudig dan ze had gehoopt en zorgde bij Friesinger, die vier jaar geleden in Nagano niet verder was gekomen dan olympisch brons op de drie kilometer, voor twijfels. De twijfels zullen na haar twee olympische races alleen maar groter zijn geworden. Datzelfde geldt ook voor de gemoedstoestand van Markus Eicher. Voor aanvang van de Spelen vertelde hij nog dat de eerste afstand voor zijn pupil cruciaal zou zijn. "Beginnen met een nederlaag zou wel eens catastrofale gevolgen kunnen hebben", sprak hij. Het is aan Friesinger om het tegendeel te bewijzen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.