De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fortis zet Damrak lager
   
 

AMSTERDAM - Lagere beurzen in Azië en een negatieve opening op Wall Street hebben gisteren ook op de Amsterdamse effectenbeurs voor lagere koersen gezorgd. Bankverzekeraar Fortis liet de markt behoorlijk schrikken door alsnog een winstwaarschuwing voor heel 2001 af te geven.

De AEX-index sloot gistermiddag 10,84 punten (oftewel 2,2%) lager op 482,66. De Midkap deed het iets beter, en liet 4,05 punten (0,8%) liggen op 489,76.

Fortis had een onaangename verrassing in petto voor beleggers. De Belgisch/Nederlandse bankverzekeraar waarschuwde dat de winst over 2001 met circa 7% zal dalen ten opzichte van het resultaat over 2000. Het aandeel werd bestraft met een koersdaling van 7,7% op €24,80. Daarmee was het de grootste daler in de AEX.

Afgelopen november had Fortis ook al een winstwaarschuwing afgegeven. Het concern ging toen echter nog uit van een winstgroei van ongeveer 5%. Fortis-topman Anton van Rossum hield de deur in november al open voor een tweede winstwaarschuwing.

Analist David van der Zande (Effectenbank Stroeve) vindt dat Fortis echter "rijkelijk laat" is door pas gisteren met die winstwaarschuwing te komen. "De zaken waarvoor Fortis nu voorzieningen neemt, waren in november ook al een punt van aandacht. Het verdient dan ook bepaald geen schoonheidsprijs dat Fortis er bijna drie maanden over doet om met een update te komen. Ook de omvang van de lasten valt behoorlijk tegen", oordeelde de analist. Hij verlaagde het beleggingsadvies voor Fortis gisteren van 'houden' naar 'verkopen'. De winstwaarschuwing van Fortis was ook voor Delta Lloyd en Rabo Securities reden om het advies voor het fonds onmiddellijk te verlagen naar 'houden'. Dexia adviseerde zijn klanten het aandeel Fortis in de beleggingsportefeuille te verminderen.

Naast Fortis waren ook de andere financiële waarden negatief gestemd. Zowel ABN Amro (-2,3% op €19,25), Aegon (-3,8% op €24,54) als ING (-3,9% op €26,65) sloten met verlies.

Aan de val van het aandeel KPNQwest lijkt geen einde te willen komen. Gisteren eindigde het aandeel voor de achtste achtereenvolgende dag met verlies. Deze keer ging er 8,3% af op €3,44. Dat was de laagste slotkoers ooit voor KPNQwest. In februari 2000 werd voor een aandeel van de datacommunicatieaanbieder nog ruim €94 betaald. "Gezien de hoge koers-winstverhouding van het aandeel vind ik het aandeel echter nog steeds niet koopwaardig", oordeelde een analist. Naast KPNQwest zakte ook Versatel met 7,6% naar €0,61.

Philips noteerde 2,1% lager op €30,01. Effectenbank Stroeve verhoogde het beleggingsadvies voor de elektronicagigant van 'verkopen' naar 'houden' met een koersdoel van €33.

Reed Elsevier is één van de weinige uitgeverijconcerns die de winstverwachting voor 2001 hebben gehandhaafd. Morgen zal bij de presentatie van de jaarcijfers blijken of het Brits/Nederlandse uitgeverijconcern de voorspelling van dubbelcijferige groei van de winst per aandeel (vóór afschrijving van goodwill en immateriële activa, en vóór eenmalige posten) daadwerkelijk kan waarmaken. In aanloop daar naartoe sloot het aandeel Elsevier gisteren 0,7% in de min op €13,60.

Branchegenoot VNU verloor 0,4% op €35,22. Het Haarlemse informatieconcern maakte tijdens de handel bekend dat zijn Amerikaanse dochterbedrijf Netratings de voorgenomen overname van Jupiter Media Metrix ziet afketsen.

Onder de 24 hoofdfondsen was slechts één stijger. Buhrmann klom 1,7% naar €12,13.

Het bericht gisteren in deze krant dat Koninklijke Wessanen belangstelling heeft voor bepaalde voedingsproducten van het Zwitserse farmacieconcern Novartis, is gisteren licht positief ontvangen op het Damrak. Volgens financiële analisten zouden vooral de Novartis-merken Céréal en Ovaltine goed bij Wessanen passen. De Midkapper won 2,1% op €10,14. De verwachting is dat Wessanen-bestuursvoorzitter Mac Zondervan morgen bij de presentatie van de jaarcijfers met een nadere toelichting komt.

Laurus blijft stijgen op geruchten dat het wordt overgenomen. Zowel het Franse Casino als een Amerikaanse investeringsmaatschappij zouden in de markt zijn voor het Nederlandse supermarktconcern. Na maandag met ruim 10% te zijn gestegen, kreeg het aandeel Laurus er gisteren nog eens 5,0% bij op €4,44.

De buitengewone aandeelhoudersvergadering van het Rotterdamse AND International Publishers, dat gepland stond voor morgen, is verplaatst naar 25 maart. De vergadering moet dan onder andere toestemming geven voor een omgekeerde aandelensplitsing, zodat er een einde komt aan de enorme koersstijgingen en -dalingen van het aandeel AND. Gisteren veerde het lokale fonds echter nog een keer met 100% op naar €0,02.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.