De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Willem II werkt zich omhoog
   
 

TILBURG - Bij de hervatting van de competitie was Willem II in de eredivisie terug te vinden op de oneerbiedige negende plaats; zes punten achter RKC. Dat werden er, na de zege van zondag in Waalwijk, drie. Gisteren bedroeg de kloof met nummer zeventien, FC Groningen, slechts zes punten. Dat werden er, na opnieuw een overwinning (3-1), negen. Zeer moeizaam tot stand gekomen, dat wel. Maar ook bij de club die zo graag zo kleurrijk wil voetballen, gaat het deze week alleen nog maar om aanhaken of afhaken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Willem II-verdediger Chris Janssens hangt in de lucht. (Foto: persburo van eijndhoven)
Willem II heeft de besprekingen met Hans Westerhof over zijn toekomst in Tilburg nog even uitgesteld. De situatie is niet goed, ook niet slecht. De club is een grensgeval en eigenlijk is dat de meest frustrerende klassering. Zes punten in vier dagen waren dus pure noodzaak, zowel voor club als voor de trainer. Maar dan nog; een nederlaag tegen Ajax, komende zondag, kan de herstelwerkzaamheden weer met enkele weken vertragen.

De ongeslagen status in eigen huis (11 wedstrijden) klinkt mooi. Wie de zeven gelijke spelen ziet, weet wel beter. Willem II heeft (of had?) iets met tegendoelpunten en met een voorsprong; het woord 'bizar' viel al meer dan eens om een soms onverklaarbare inzinking te omschrijven. Het is te vroeg om te stellen dat er is afgerekend met het verleden; wel bieden de beide duels in 2002 hoop op betere tijden met wat minder naïviteit en meer doelmatigheid.

Even was er gisteren nog sprake van de traditionele terugval. Willem II domineerde en scoorde vrij vlot, in de zeventiende minuut. Dieptepass Jos van Nieuwstadt, knap schot Dmitri Shoukov (1-0). De defensie van FC Groningen, met de teruggekeerde routinier Claus Boekweg (35) voor het eerst in de basis, was verrast en kwam in die eerste helft nog enkele malen in de zorgen. Mariano Bombarda - hij blijft een attractie - kwam na een voorzet van Jatto Ceesay net te laat, schoot een keer in de draai over en raakte met een kunstzinnige omhaal de lat. "We hadden de wedstrijd moeten beslissen", aldus Westerhof. Daarentegen zag hij Groningen onverwacht langszij komen via Ignacio Tuhuteru, 1-1.

Meest besproken moment was daarna de strafschop die door beide trainers als keerpunt werd beschouwd. FC Groningen kreeg steeds meer grip op het duel en Westerhof signaleerde aan zijn kant een "dooie boel". Collega Dwight Lodeweges had geen goed woord over voor scheidsrechter Dick van Egmond, die na een heftig debat naar de stip wees. Ceesay kwam in aanraking met linksback Mathias Florén, maar dan ook wel in die volgorde, betoogde Lodeweges. Zijn secondant zag in het weggetrokken been van Ceesay een opzettelijke overtreding en riep de arbiter bij zich.

"Van Egmond liep er tien meter vandaan en wuifde het weg. Dan vind ik het een onvoorstelbare schande dat er zo'n lange darm aan de zijlijn staat die het wel een penalty vindt en ook nog gelijk krijgt", haalde de trainer van FC Groningen uit. Nog niet zo lang geleden werd zijn ploeg, strijdend om dit seizoen de nacompetitie te ontlopen, in het Oosterpark al eens ernstig gedupeerd door een met de hand scorende Robin Nelisse (AZ). Zijn woede was dus enigszins begrijpelijk.

Neemt niet weg dat Denny Landzaat de strafschop op fraaie wijze verzilverde. Het is zijn handelsmerk geworden. Lange aanloop, tot buiten de halve cirkel, even inhouden, zelfs bijna stilstaan en het geduld bewaren om op de keeper te wachten. Die stijl is slechts voor weinigen (Marco van Basten deed het ook) weggelegd. "Het doelpunt trok ons over de streep", gaf Westerhof toe. Zijn beste speler én topscorer, Landzaat, besliste vervolgens ook de wedstrijd en bracht zijn seizoentotaal op tien. "Mooi voetballen is wel het streven, maar we moeten ook mee", zei Westerhof. Het klonk als een verontschuldiging.

WILLEM II: De Vlieger 6, Victoria 6, Janssens 6.5, Van Nieuwstadt 6.5, Mathijse 6 (Mariana -), Landzaat 7.5, Ceesay 7, Mathijsen 6, Sektioui 6.5 (Meewis -), Bombarda 6.5, Shoukov 6 (Caluwé -).

FC GRONINGEN: Darwinkel 6, Florén 6, Allach 6, Boekweg 6 (Schoenmakers -), Matthijs 6.5, Johansson 5 (Robben -), Hoogstrate 6, Broerse 6.5, Tuhuteru 7, Drent 6.5, Krstev 6 (Boussaboun -).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.