De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Versatel stapt na schikking naar de belastingrechter

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Versatel gaat naar de belastingrechter om de €3 miljoen terug te vorderen, waarvoor het eind vorig jaar een zaak bij het Openbaar Ministerie (OM) heeft geschikt. Hoewel minister Korthals (Justitie) gisteren liet doorschemeren dat er in plaats van een schikking eigenlijk tegen het telecombedrijf een strafzaak wegens belastingfraude rond personeelsopties had moeten komen, wees Versatel uitdrukkelijk alle schuld van de hand.

Volgens het bedrijf dient de schikking niet te worden gezien als een schuldbekentenis. "We hebben geschikt, omdat we het ons als beursgenoteerde onderneming niet kunnen veroorloven in een langdurige, strafrechtelijke procedure verwikkeld te zijn. Zelfs al zou de uiteindelijke uitkomst van deze zaak, zoals we verwachten, positief voor ons zijn", liet een Versatel-woordvoerster weten.

"Als we bij de belastingrechter gelijk krijgen, gaan we die €3 miljoen terugvorderen. Want we zijn hier helemaal niet blij mee", voegde ze er aan toe.

Met de schikking koopt Versatel strafrechtelijke vervolging af. Die hing de onderneming boven het hoofd vanwege een volgens de fiscus onjuiste belastingaangifte. Versatel zou de fiscale waardering van in 1999 toegekende personeelsopties te laag hebben opgegeven.

Het conflict met de fiscus komt volgens de Versatel-woordvoerster doordat bij het vooraf voldoen van belasting over personeelsopties, ingeschat moet worden hoe de beurskoers van de onderneming zich gaat ontwikkelen. Dat was in het geval van Versatel echter lastig, omdat de koers van het telecombedrijf een zeer ongewoon verloop liet zien. Na de beursgang van Versatel in de zomer van 1999 verzevenvoudigde de koers bijvoorbeeld in enkele maanden naar ruim €80.

De Versatel-woordvoerster is verbolgen over het optreden van de Belastingdienst in deze zaak. "Ze verwijten ons dat we in mei 2000 hadden moeten weten dat onze koers eind juni significant meer waard zou zijn. Nou, het is knap als je dat kunt", stelde ze. "Het is ook een hele onaangename verrassing voor ons geweest, want de Belastingdienst is hier vanaf het begin bij betrokken geweest."

Voor de schikking van €3 miljoen heeft Versatel reeds in het derde kwartaal van vorig jaar een reservering genomen.

Het is echter niet de eerste keer dat Versatel zich moet verdedigen vanwege een kwestie rond personeelsopties. Het verlieslijdende bedrijf baarde veel opzien door het topmanagement opties te verstrekken met een uitoefenprijs van slechts €0,02.

Voor de Vereniging van Effectenbezitters was het vorig jaar zelfs reden om premier Kok een brandbrief te sturen over dergelijke royale beloningen. Om de kritiek weg te nemen, heeft Versatel besloten vanaf dit jaar zijn aandeelhouders vooraf om toestemming te vragen voor het verstrekken van optiepakketten aan het management.

Van de opties waarover gisteren ophef ontstond, konden overigens alle Versatel-werknemers profiteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.