De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Greenspan stuwt Damrak
   
 

AMSTERDAM - Voorzichtig optimistische woorden van Fed-president Alan Greenspan hebben gisteren ook op de Amsterdamse effectenbeurs over een breed front gezorgd voor hogere koersen. Meest in het oog springende stijger was KLM, dat 6,5% won. Uit de toelichting bij de meevallende kwartaalcijfers die de luchtvaartmaatschappij gisteren publiceerde, bleek dat het de onderneming langzamerhand weer voor de wind gaat na de crisis van 11 september.

Mede dankzij Midkapper KLM sloot de Midkap-index uiteindelijk 6,83 punten (oftewel 1,4%) hoger op 483,24. De AEX moest daarbij iets achterblijven, en noteerde 5,68 punten (1,2%) in de plus op 500,92.

Eerder deze week zette de angst dat na Enron, Kmart en Global Crossing meer ondernemingen in financiële problemen zouden komen - in vaktermen 'Enron-itis' geheten - de koersen onder druk. Gisteren was er echter sprake van koersherstel door de zich als vanouds in voorzichtige woorden uitdrukkende Greenspan.

De president van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, ziet de signalen dat de economie zich herpakt "wijdverspreider" worden. Tegelijkertijd waarschuwde 'de dirigent van de financiële markten' er voor dat de kracht van de bestedingen van bedrijven en huishoudens "nog onzeker is". Met deze opmerking liet Greenspan doorschemeren dat hij de komende maanden nog een keer de rente gaat verlagen indien het economisch herstel in de VS tegenvalt. Daar lijkt het echter nog niet op, want de Amerikaanse economie blijkt in het vierde kwartaal met 0,2% op jaarbasis te zijn gegroeid. Dit bevestigt de opvatting van optimistische economen die stellen dat de VS uit de recessie zijn.

Vooral de financiële waarden lagen er in Amsterdam goed bij door het voorzichtige optimisme over de Amerikaanse economie. ING (+0,9% op €29,10) en Fortis (+1,0% op 26,77) stegen flink. Nabeurs maakte Fortis bekend dat Jaap Glasz zijn collega Hans Bartelds opvolgt als covoorzitter bij de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar.

ABN Amro won 2,0% op €20,13. Volgens The Wall Street Journal Europe is de bank door de Russische oliemaatschappij OAO Sibneft verwijderd uit het bankensyndicaat dat een omvangrijke obligatielening zou arrangeren. In een reactie noemt een anonieme bankier van ABN Amro het besluit van Sibneft "onterecht". Van de financiële waarden was Aegon de enige die het liet afweten met een verlies van 0,6% op €27,10.

Ahold, dat in de VS sterk vertegenwoordigd is, steeg 1,8% in prijs op €29,80. Unilever won eveneens 1,8% op €65,10. Het Brits-Nederlandse concern heeft een minderheidsbelang genomen in Zoots, een Amerikaanse keten van stomerijen.

Philips liet een winst van 0,9% aantekenen op €31,58. Zakenbank Merrill Lynch heeft het beleggingsadvies voor het aandeel Philips gisteren verlaagd van 'strong buy' naar 'buy'.

KPN sloot 2,6% in de plus op €5,55. Het telecomconcern herstelde daarmee enigszins van woensdag toen het 4,3% moest inleveren. Op de beursvloer werd er gisteren gematigd positief geoordeeld dat KPN het weer volledig voor het zeggen krijgt bij de Duitse dochteronderneming E-Plus. "BellSouth krijgt nu veel stukken KPN in handen. Maar deze stap was broodnodig. KPN zat in zijn maag met de zeggenschap die de Amerikanen over E-Plus hadden. Nu kan KPN weer volle kracht vooruit", zei een handelaar.

Tijdens de handel meldde KPNQwest een miljoenencontract te hebben afgesloten met Hewlett-Packard. Het aandeel KPNQwest eindigde 0,2% lager op €6,50.

In de Midkap blonk KLM uit met een winst van 6,5% op €15,50. De luchtvaartmaatschappij publiceerde gisteren meevallende kwartaalcijfers. De vooruitzichten van KLM zijn ook positiever dan in de eerste maanden na 11 september was gedacht.

Naast KLM steeg ook Midkapper Landis flink. Het automatiseringsbedrijf van bestuursvoorzitter Paul Kuiken eindigde 7,9% hoger op €2,88. Daarmee herstelde Landis van het koersverlies dat het leed sinds het op 15 januari aankondigde dat het zijn internationale netwerkdistributieactiviteiten overdoet aan het Zuid-Afrikaanse Datatec.

Op de NMAX zakte Prolion met 10,3% naar €0,87. De melkrobotfabrikant moet een nog onbekende voorziening nemen voor dochteronderneming AMS Liberty, dat uitstel van betaling heeft aangevraagd. Prolion beschikt over een belang van 19,8% in AMS Liberty, en heeft voor €4,3 miljoen aan vorderingen en leningen uitstaan bij het dochterbedrijf. Op de 'babybeurs' moest ook Newconomy met 15,6% terug naar €0,27.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.