De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Strijd in Gardez
toont zwakte Karzai

Van onze correspondent

   
 

en KABOEL/LONDEN - Een heftige strijd tussen rivaliserende krijgsheren in de oostelijke Afghaanse provincie Paktia en een ternauwernood bezworen conflict in het zuidwesten van het land hebben gisteren andermaal aangetoond hoe broos de positie van de Afghaanse interim-regering van Hamid Karzai is.

De strijd in Gardez, ten zuidoosten van Kaboel onder het oog van speciale Amerikaanse troepen, heeft gisteren de Britse premier Tony Blair niet kunnen afhouden van zijn harde 'nee' op Karzai's verzoek meer internationale troepen te leveren.

Karzai smeekt daar al dagen om, in het besef dat plaatselijke conflicten als in Paktia niet door zijn eigen troepenmacht uit de wereld kunnen worden geholpen zonder een nieuwe ronde etnisch geweld te veroorzaken. Nog steeds is lang niet ieder baasje in Afghanistan overtuigd van de noodzaak het land opwaarts te stuwen.

De internationale gemeenschap wil duidelijk niet te diep in de Afghaanse beerput worden gezogen. Voor de Amerikanen geldt dat helemaal. Die hebben in de afgelopen tien dagen complexen van Al-Qaeda in Paktia bestookt. Ze houden zich afzijdig van de huidige strijd, die al aan 43 mensen het leven heeft gekost.

Wat op het eerste gezicht een ordinaire machtsstrijd is, lijkt een voorbode te worden van wat Afghanistan staat te wachten als de internationale troepenmacht (ISAF) deze zomer weer vertrekt. Karzai's macht is beperkt tot Kaboel en daar buiten kan ieder moment een nieuw bloedig conflict uitbarsten.

Al-Qaeda

De strijd rond Gardez komt de Amerikanen heel slecht uit. Die jagen in Paktia nog steeds op Jalaluddin Haqqani, een Taliban-commandant, die in Oost-Afghanistan de dans is ontsprongen en nog over een troepenmacht beschikt, ook van Al-Qaeda-kaders. Haqqani zou zich opmaken voor een offensief.

De strijd in Paktia en de dreiging van Haqqani maken het vrijwel onmogelijk om tussen Kaboel en het zuidelijke Kandahar te reizen. Daar, in het vroegere Taliban-bolwerk, is gisteren voorlopig een punt gezet achter een dreigend conflict met de krijgsheer die in westelijke Herat de scepter zwaait, Ismail Khan. De gouverneur van Kandahar, Agha Gul, heeft het met Ismail Khan op een akkoordje gegooid, na hem eerst met een invasie te hebben gedreigd, omdat zijn roversbenden de weg tussen Kandahar en Herat onveilig maakten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.