De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Terreurtraining VS
voor Filippijnen

   
 

ZAMBOANGA - Washington en Manila zijn gisteren een gezamenlijke militaire oefening begonnen om het moslimextremisme in het zuiden van de Filippijnen aan te pakken. De Verenigde Staten breidden hiermee na Afghanistan de oorlog tegen het terrorisme verder uit.

Meer dan 100 Amerikaanse soldaten kwamen in een kazerne bij de stad Zamboanga aan. Nog eens 500 militairen, onder wie ook 'special forces', zullen 3800 Filippijnse troepen de komende zes weken trainen in het bestrijden van de moslimextremisten van Abu Sayyaf. Deze groep zou banden hebben met het Al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden.

Volgens Filippijnse officieren zal de training voornamelijk bestaan uit het vliegen met helikopters in de nacht. Ook wordt de Filippijnse soldaten tactieken geleerd, waarbij geavanceerde apparatuur zal worden gebruikt.

Maar enkele special forces zullen Filippijnse soldaten begeleiden bij de jacht op terroristen. Zij mogen in geval van zelfverdediging hun wapens gebruiken. Vanuit de Filippijnse oppositie was het verwijt te horen dat de operatie een schending is van een grondwettelijke clausule. Daarin worden de acties van buitenlandse troepen op het soevereine Filippijnse grondgebied aan banden gelegd.

De Amerikaanse plaatsvervangend ambassadeur Robert Fitts weerlegde in Zamboanga de kritiek van de oppositie op de 'State of the Union' die president Bush dinsdag uitsprak. Volgens Fitts is er geen sprake van een verholen dreigement agressief in te grijpen in Manila's strijd tegen het moslimextremisme.

Filippijnse soldaten vonden gisteren het lichaam van een Amerikaan, die samen met een gewond geraakte Duitser in een hinderlaag was gelopen van onbekende gewapende mannen. De twee maakten een wandeltocht rond de Pinatubo-vulkaan.

(AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.