De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 28 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Vredespijp in Galgenwaard
   
 

UTRECHT - En Winnetou was er niet eens bij... Feyenoord mocht derhalve de handen dichtknijpen met de draw (2-2) tegen FC Utrecht. Wanneer Stijn Vreven, alias de Indiaan met twee paar longen gistermiddag acte de présence had gegeven tijdens de lunchwedstrijd, dan had het er waarschijnlijk nog somberder uit gezien voor de titelkandidaat uit Rotterdam. 'Utreg' speelde in de eerste helft supervoetbal en verdiende bij rust zonder twijfel de 2-1 voorsprong. De mannen van coach Frans Adelaar hadden echter zoveel energie in het eerste bedrijf gelegd, dat het op een gegeven moment wel spaak moest lopen. De Domstedelingen kenden echter een uitstekende generale voor de bekerwedstrijd tegen Heerenveen. Dat is de kortste weg naar Europees voetbal, waarin een club als Utrecht jaarlijks zijn gezicht moet laten zien.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Kuyt in duel met Van Wonderen.
En Feyenoord dan? Het elitekorps van Bert van Marwijk had vrede met de puntendeling, maar kwam door dit resultaat weer op achterstand bij de rivalen uit Eindhoven en Amsterdam. Woensdagavond wordt al een tipje van de sluier opgelicht, wanneer de Rotterdammers voor de vierde ronde van de Amstel Cup op bezoek gaan bij PSV. De weken van de waarheid zijn dus aangebroken voor Feyenoord, want in sneltreinvaart gaat het door naar de dubbele UEFA Cup-ontmoeting met Glasgow Rangers.

Daarom keek iedereen met extra spanning uit naar de hervatting van de competitie. Feyenoord, zo wist Bert van Marwijk, had goed overwinterd op Gran Canaria. Maar hoe vertaalt zich zoiets in de praktijk? Nou, het begin was veelbelovend met de goal van Jon-Dahl Tomasson. Echter Utrecht ontwikkelde een tempo waar je duizelig van werd.

Dat is ook de kracht van Utrecht. Het is thuis nog ongeslagen en veegde onder andere de vloer aan met Ajax, PSV bijna en Vitesse. Het thuispubliek fungeert als 12e man en elke arbiter wordt daardoor beïnvloed. Zo ook Jan Wegereef, de man die Holland op het WK vertegenwoordigt. Een heel zwakke broeder. Maar goed in het land der blinden is éénoog koning, moet je maar denken. Slimme Jantje floot niet slecht voor Utrecht en niet slecht voor Feyenoord. Zo gaat dat kennelijk in fluitend Nederland.

Maar achteraf was het shake hands: beide partijen namen genoegen met de 2-2. Voor rust was het Utrecht, dat met zijn waanzinnige legioen, de eerste viool speelde; na rust zetten vooral de routiniers van Feyenoord er een tandje bij met de gelijkmakende kopbal van Pierre van Hooijdonk als afsluiting.

"Het was een echte wedstrijd", vond Van Marwijk, en niemand die hem tegensprak. "Utrecht was thuis anderhalf jaar ongeslagen, maar wij kwamen wellicht te snel op 0-1. Maar vervolgens kwamen ook de gelijkmaker en de 2-1 voor Utrecht heel snel tot stand. In de tweede helft zijn we pas gaan voetballen met uiteindelijk de juiste uitslag."

"In de eerste helft hadden wij de wedstrijd al lang kunnen beslissen", meende collega Frans Adelaar. "Doch in de tweede helft had het balletje net zo goed de andere kant uit kunnen rollen."

De fascinerende match had dus alles in zich en voor de 13.500 voetballiefhebbers was het volop genieten geblazen. Ondanks het moordende tempo werd er nog aardig gevoetbald ook. De inzet was voorbeeldig, zowel van Utrecht als van Feyenoord. De Rotterdammers, die nog altijd wachten op een werkvergunning voor de Chileen Mauricio Aros, hadden echter in de later uitgevallen (lies) Ferry de Haan en de Zweed Johan Elmander een paar lichtgewichten. Wil Feyenoord een prominente rol blijven spelen, dan zal Van Marwijk iets anders moeten bedenken.

Deze week moet hij maar eens zijn hand over zijn hart strijken en bijvoorbeeld Leonardo 1 weer bij de selectie halen. De Braziliaan heeft nukken, maar dat heeft elke topvoetballer. Feyenoord zal hem nodig hebben tegen PSV en in het verdere verloop van het seizoen.

In eerste instantie leek Feyenoord op een fraaie driepunter af te stevenen, toen Tomasson een briljante pass van Shinji Ono goed inschatte. Maar in de knotsgekke Galgenwaard wist Utrecht deze morele klap snel te boven te komen. Stefaan Tanghe dreunde op de paal, waarna Dave van den Bergh, die heel sterk speelde, de rebound voor zijn rekening nam. Diezelfde Tanghe, waar de Belgische keuzeheer Robert Waseige erg voorzichtig mee is, bracht kort voor rust Utrecht aan de leiding door een voorzet van de onverzettelijke Dirk Kuyt achter Zoetebier te schieten.

Dat was 2-1 en kon Utrecht zijn geluk niet op. Maar de eerste 45 minuten hadden zoveel kracht gekost, dat Feyenoord met al zijn routine er vervolgens een andere wedstrijd van maakte. De Rotterdammers moesten wel, want na de nederlagen in Heerenveen, Breda en Twente kon het zich niet opnieuw gezichtsverlies permitteren. Halverwege het boeiende spektakel was het toch weer Pierre van Hooijdonk die voor de gelijkmaker zorgde. 'Big Pete' was er als de kippen bij, toen Paul Bosvelt Kees van Wonderen naar de achterlijn manoeuvreerde. Feyenoords reservecaptain krulde de bal naar de tweede paal waar Van Hooijdonk zijn zwarte krullenbol tegen de bal plantte.

Daarmee was het over en uit, al had Wegereef nog een dubieuze beslissing in petto. Tomasson scoorde, maar Neerlands vertegenwoordiger op het WK annuleerde de treffer en gaf Feyenoord een vrije trap. Maar ach, daar maalde na afloop niemand om. De Galgenwaard had genoten en dat zonder animator Stijn Vreven, de indiaan van Utrecht die immer op oorlogspad is.

FC Utrecht-Feyenoord 2-2 (2-1).

3. Tomasson 0-1; 6. Van den Bergh 1-1; 37. Tanghe 2-1; 63. Van Hooijdonk 2-2. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 13.500. Gele kaarten: Roest, Zwaanwijk, Roija (allen Utrecht): De Haan, Paauwe (Feyenoord).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 28 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.