De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 28 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Zweeds tennis terug op de kaart

Van onze Telesportredactie

   
 

AMSTERDAM - Ach, Marat Safin had de Australian-Opentitel eigenlijk al in de zak. Hij moest in de finale alleen Thomas Johansson nog even dulden als sparringpartner op weg naar zijn tweede grandslamtriomf, na de US Open 2000. Hoe anders pakte het voor de lichtzinnig acterende Rus uit. Johansson speelde op de toppen van zijn kunnen en zorgde na verlies in de eerste set voor een sensatie van de eerste orde. Wat niemand had verwacht, gebeurde toch: hij greep de eindzege via een eclatante vier-setsoverwinning: 3-6, 6-4, 6-4, 7-6.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (213x284, 11kb)
Johansson krijgt een bierdouche. (Foto: REUTERS)
Na zijn sensationele triomf in de Australian Open noemde Johansson zichzelf de redder van het tennis. "Het is maar goed dat nieuwe spelers de grote wedstrijden winnen", zei de nummer 16 na de triomf op de nummer 9, Safin. "Het tennis zou dood gaan als steeds dezelfde spelers winnen." Dat gaat wat ver, want bij voorbeeld de organisatie van de Australian Open zal niet blij zijn geweest met Johansson, één van de vele broodtennissers zonder uitstraling, als eindwinnaar. Safin had op de erelijst veel minder misstaan, maar daar kon de Zweedse 'grijze muis' uiteraard niet mee zitten.

Johansson, 26 jaar, kwam in tien jaar proftennis in de grandslams nooit voorbij de kwartfinales. De laatste acht van de US Open in New York in 1998 en 2000 was het hoogste dat hij bereikte in 25 optredens op het hoogste niveau. De Zweedse media, in het verleden verwend met grote sterren als Björn Borg, Mats Wilander en Stefan Edberg, waren dan ook totaal niet geïnteresseerd. Geen van allen maakte de verre reis naar Melbourne om de escapades van Johansson, Jonas Björkman, Thomas Enqvist en een paar anderen te volgen.

In de Australian Open 2002, dat de boeken ingaat als het grandslam van de verrassendste uitslagen - bij de mannen althans, want het vrouwentoernooi was op de laatste dagen na vervelend en saai - duurden de stunts van de eerste tot en met de laatste dag.

Niet Johansson was favoriet maar de jarige Marat Safin. De Rus die gisteren 22 werd, had per slot van rekening de US Open 2000 al op zijn naam staan. De Russiche beer echter was in Melbourne geen schim meer van de man, die in de vierde ronde Pete Sampras kleineerde en vervolgens een spetterend feestje vierde. Hij hield er mooie vriendinnen aan over die zaten te stralen tijdens de slotfase van 'Melbourne 2002'. Safin stierf in de halve eindstrijd tegen de Duitser Tommy Haas van het geluk. Regen schonk hem een rustpauze die hij nodig had om een achterstand van 1-2 in sets om te buigen naar een 3-2 zege.

In de finale was er echter geen redden meer aan. Na de eerste set ontbrak het Safin aan de kracht en zegevierde de oerdegelijke en op hoog tempo acterende Johansson op grotere frisheid in 2 uur en 53 minuten met 3-6, 6-4, 6-4, 7-6. De Zweed verrichtte een grote daad. Hij zette het grote tennisland Zweden weer op de kaart. De laatste grandslamzege dateerde van tien jaar geleden: Stefan Edberg in New York 1992. De laatste Zweedse triomf in Australië dateerde van 1988 (Wilander).

Voor de 1,80 meter lange en 74 kilo zware Johansson uit Linköping was het zijn grootste prestatie. In 1999 won hij in Montreal een van de negen jaarlijkse wedstrijden van de Masters Series. Hij is als zestiende ook de laagst geplaatste speler die de Australian Open won sinds de ongeplaatste Australiër Mark Edmondson in 1976. "Mijn leven zal enorm veranderen na deze overwinning", zei Johansson. Hij kreeg een cheque van 600.000 euro. Uit Melbourne vertrok hij spoorslags naar Groot-Brittannië om zich te voegen bij de Zweedse equipe voor de Daviscupwedstrijd tegen Groot-Brittannië, die van 8 tot 11 februari wordt gehouden.

Marat Safin kreeg wat zijn coach Mats Wilander, thuis in Zweden, hoopte. "Het is beter voor zijn ontwikkeling dat hij de finale verliest. Je leert niks van overwinningen, wel van nederlagen." Safin ging, tegen zijn gewoonte in, ingetogen om met zijn nederlaag en maakte zelfs grappen. Hij zwaaide zijn overwinnaar lof toe en kreeg daar veel fans bij. "Ik heb mijn beste tennis niet gespeeld", verklaarde hij, "natuurlijk had ik liever gewonnen, maar Thomas was beter dan ik en hij heeft het verdiend."

Tegen Johansson zei hij: "Jij hebt mijn verjaardag verpest, man." Vervolgens maakte de Moskoviet een buiging naar zijn box waar drie blonde schoonheden weer volop begonnen te stralen. "Op de baan voelde ik me niet top, een finale nog wel op mijn verjaardag. Maar gelukkig is de dag nog niet om."

Melbourne. Australian Open, 9,5 miljoen euro. Vrouwen, finale: Capriati (VSt/1) - Hingis (Zwi/3) 4-6 7-6 6-2.

Dubbelspel, finale: Hingis/Koernikova (Zwi/Rus/8) - Hantuchova/Sanchez-Vicario (Slw/Spa/13) 6-2 6-7 6-1.

Mannen, finale: Johansson (Zwe/16) - Safin (Rus/9) 3-6 6-4 6-4 7-6. Dubbelspel, finale: Knowles/Nestor (Can/Bah/9) - Llodra/Santoro (Fra) 7-6 6-3.

Gemengd dubbelspel, finale: Ullyet/Hantuchova (Zim/Slw) - Etlis/Suarez (Arg) 6-3 6-2.

Meisjes, finale: Strycova (Tsj/7) - Sharapova (Rus) 6-0 7-5.

Jongens, finale: Morel (Fra/16) - Reid (Aus) 6-4 6-4.

Hawaii. Challenger, 70.000 euro. Kwartfinales: Verkerk (Ned) - Russell (VSt/2) 4-6 6-3 6-3. Halve finale: Verkerk - Ginepri (VSt) 3-6 6-4 6-3.

Heilbronn. Challenger, 115.000 euro. Kwartfinales: Vacek (Tsj/3) - Kempes (Ned) 6-2 4-6 6-2, Melzer (Oos) - Van Scheppingen (Ned) 6-3 6-4. Finale: Popp (Dui) - Melzer 3-6 6-3 6-4.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 28 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.