De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 28 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Gevangenen bezorgd
over hun toekomst

   
 

GUANTÁNAMO BAY - Verdachte Taliban- en Al-Qaeda-strijders die door de Amerikanen op Cuba worden vastgehouden maken zich zorgen over wat er met hen gaat gebeuren. Een moslimgeestelijke die de gevangenen bijstaat zei dat gisteren.

Volgens Abuhena Saiful-Islam, een in Bangladesh geboren luitenant van de Amerikaanse marine, hebben ze niets tegen de wijze waarop ze worden vastgehouden. "Ze zijn bezorgd over hun toekomst, hun families, hoe ze met hen kunnen communiceren en dat soort dingen", aldus Saiful-Islam. "Ze maken zich ook druk over wat er met hen gaat gebeuren - of ze nu schuldig of onschuldig zijn."

In Europa is een storm van kritiek losgebarsten over de manier waarop de 158 gedetineerden op de Amerikaanse legerbasis Guántanamo Bay worden behandeld. De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld liet gisteren op Cuba echter andermaal weten dat de strijders van de Taliban en Al-Qaeda niet de status van krijgsgevangenen zullen krijgen.

De rechten voor krijgsgevangenen zijn gewaarborgd via de Geneefse Conventie. De VS zien de gevangenen op Cuba echter als 'illegale strijders'. Volgens een bericht in de Washington Times zou minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell aan president George Bush hebben gevraagd te overwegen de gedetineerden toch de status van krijgsgevangen te geven.

Meningsverschil

Vice-president Cheney gaf gisteren in een interview met de nieuwszender Fox toe dat er binnen de regering meningsverschillen zijn over het al dan niet toekennen van de krijgsgevangenenstatus aan de gevangen leden van Al-Qaeda en de Taliban. "Er is een juridisch probleem over de vraag of zij volgens de Conventie van Genève moeten worden behandeld of niet", zei hij.

Volgens de krant The New York Times wil de Amerikaanse regering de gevangenen niet als krijgsgevangenen beschouwen om de vrije hand te kunnen hebben bij de ondervraging. Die verhoren zijn vorige week woensdag begonnen, zonder dat de gevangenen werden bijgestaan door een advocaat.

Militaire functionarissen proberen de gevangenen, die hun dagen in een openluchtcel van 2.5 bij 2.5 meter doorbrengen, wel enigszins op hun gemak te stellen. Zo mogen ze hun afgeschoren baarden weer laten groeien. Bij aankomst hadden ze al een koran gekregen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 28 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.