De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Uit angst voor terreuraanslagen in Salt Lake City
Olympische sporters
schaduwen via gsm

   
 

door Dominique Weesie AMSTERDAM - Uit angst voor mogelijke terreuraanslagen worden de Nederlandse topsporters die komende maand aan de Olympische Winterspelen in Salt Lake City deelnemen, continu per mobiele telefoon in de gaten gehouden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Marianne Timmer
Met behulp van gsm-zendmasten kan van sporters als Rintje Ritsma, Gianni Romme en Marianne Timmer exact worden bepaald waar zij zich op dat moment bevinden. Ook kunnen zij in geval van nood een tekstbericht sturen naar een speciaal nummer, waarna onmiddellijk groot alarm wordt geslagen.

Zo heeft NOC/NSF bevestigd. Het schaduwen middels de mobiele telefoon is slechts één van de vele maatregelen die terroristische aanslagen op de Nederlandse delegatie tot een minimum moeten beperken.

Verplicht

De speciale telefoons worden ter beschikking gesteld door telecomprovider Ben, tevens sponsor van de olympische ploeg. De sporters zijn verplicht de mobiele telefoon 24 uur per dag aan te houden, zodat precies kan worden bepaald waar zij zich bevinden. Ook wanneer er geen gesprekken worden gevoerd met de telefoon wordt precies geregistreerd waar de telefoon zich bevindt. Dit kan op de minuut en op enkele honderden meters nauwkeurig worden nagegaan.

Ondanks de 700 miljoen gulden, die inmiddels door het organisatiecomité aan extra veiligheidsmaatregelen na de aanslagen van 11 september is gespendeerd, lijkt NOC*NSF niets aan het toeval te willen overlaten. Zo stuurde NOC*NSF in december zelfs een antiterreureenheid van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) naar Salt Lake City om de veiligheid ter plaatse nogmaals te toetsen.

Naar aanleiding van hun rapportage is besloten dat de Nederlandse delegatie alleen in het Olympisch dorp, waar de beveiliging het zwaarst is, hun kampement op mogen slaan. De commerciële schaatsploegen van TVM en Spaar Select wilden in eerste instantie hun sporters elders onderbrengen, maar na advies van de antiterreureenheid is dit nu uitdrukkelijk verboden.

Ook wordt een speciale veiligheidsfunctionaris mee gestuurd naar Salt Lake City. Weliswaar heeft deze ter plaatse geen bevoegdheden, maar hij kan wel elke dag de bijeenkomsten van de politie volgen en daardoor van uur tot uur op de hoogte blijven van mogelijke dreigingen.

Schaatsen

Overigens lijkt inmiddels een oplossing te zijn gevonden voor het vervoer van de schaatsen van de Nederlandse ploeg. Deze werden tot voor kort altijd als handbagage in het vliegtuig meegenomen, uit angst voor het zoekraken bij de bagage-afhandeling. Sinds 11 september mogen passagiers geen scherpe voorwerpen meer mee aan boord nemen. Met de KLM is nu overeenstemming bereikt dat de ijzers middels speciale koffers, die op slot kunnen, alsnog als handbagage kunnen worden vervoerd.

Dit geldt echter niet voor de schaatsploegen die, voordat zij in Salt Lake City neerstrijken, eerst nog in Calgary hun laatste trainingen afwerken. Zij vliegen met de olympische vervoerder Delta Airlines naar de Winterspelen en dienen de schaatsen gewoon op de bagageband te plaatsen. KLM Cargo heeft daarom speciale trucks gecharterd die na afloop van de laatste training de schaatsen van Calgary naar Salt Lake City vervoeren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.