De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Mijn broer is geen
moslimextremist'


Familie ontzet over schietpartij India

   
 

door Joan van den Dungen en Jolande Westdorp EINDHOVEN/SRINAGAR - De twee vermeende Nederlandse moslimextremisten die in India om het leven zijn gekomen, blijken in Eindhoven wonende Marokkanen die met elkaar bevriend waren. Volgens de nabestaanden waren Ahmed El Bakiouli en Khalid El Hasnoui op studiereis toen ze in Kashmir door het Indiase leger werden doodgeschoten. De Binnenlandse Veiligheidsdienst onderzoekt de zaak.

"Mijn broer is absoluut geen terrorist", reageert een woedende El Hassnoui op de aantijgingen uit India. Ze waren behalve op studiereis ook ter plaatse om een vrouw te gaan helpen die in Srinagar in problemen zou zitten. "Wat er toen precies is gebeurd, weten we niet. Er doen de wildste geruchten de ronde."

Om nogmaals te benadrukken: "Khalid is geen crimineel. Wij zijn een keurige familie. Al die nare praatjes over extremisme doen ons veel verdriet."

Verwerken

De familieleden kwamen gisteravond bijeen in de ouderlijke woning aan de Poelaertstraat. "We hadden al enkele weken niets van ze gehoord. Plotseling kwam het nieuws dat ze dood zijn. We proberen het nu te verwerken."

De twee Eindhovenaren werden afgelopen zondagochtend door een patrouille van de Indiase veiligheidstroepen (BSF) in Srinagar onder vuur werden genomen. Volgens de BSF zou het gaan om 'moslimextremisten die een zelfmoordaanslag wilden plegen'. Het duo was op tweede kerstdag vanuit Amsterdam naar New Delhi afgereisd. Een week geleden hadden zij hun intrek in Srinagar genomen en zich als studenten laten inschrijven.

Zondagmorgen om zeven uur liepen de Eindhovenaren in het centrum van de stad een patrouille van de BSF tegen het lijf. Over wat er daarna gebeurde, lopen de lezingen sterk uiteen.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidstroepen trok het tweetal bij de ingang van een BSF-kamp direct de aandacht. De Nederlanders, die door de BSF zelfs in verband met het terroristennetwerk Al-Qaeda worden gebracht, zouden de patrouille met messen hebben aangevallen en daarbij twee BSF-leden hebben verwond. Direct daarop zou de patrouille het vuur hebben geopend.

De politie in Srinagan heeft een andere versie van het verhaal. Zij spreken niet over 'extremisten', maar over 'buitenlandse toeristen'. De aanleiding voor de schietpartij is volgens de politie onduidelijk.

Volgens ooggetuigen was het Eindhovense duo ongewapend. De twee zouden zonder pardon zijn neergeschoten toen zij een vrouw te hulp schoten die door de patrouille werd lastiggevallen. Anderen betichten de BSF-manschappen ervan later messen bij de lijken van de mannen te hebben neergelegd.

De twee Nederlanders bivakkeerden op een woonboot in het Dalmeer. De eigenaar zegt het tweetal nooit met messen of andere wapens te hebben gezien.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.