De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Aanscherping beleid begint vruchten af te werpen
Asielstroom daalt
met 25 pct.

   
 

door Jeroen Hendriks en Ronald Veerman DEN HAAG - De stroom asielzoekers naar ons land is na jaren van groei vorig jaar spectaculair gedaald. In totaal meldden zich 32.579 mensen voor een verblijfsvergunning tegen 43.895 in 2000. Een daling met bijna een kwart. Ook het aantal alleenstaande minderjarige asielzoekers (zogenoemde ama's) daalde in 2001 met 754 tot 5951. Ook bij deze groepen, die vaak door mensensmokkelaars in ons land worden afgezet, is een eind gekomen aan een jarenlange toename. In 2000 vroegen 6705 kinderen asiel aan in Nederland.

Dit blijkt uit de nog vertrouwelijke jaarcijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het ministerie van Justitie heeft de cijfers desgevraagd bevestigd. De Tweede Kamer wordt volgende week geïnformeerd.

Afschrikwekkend

Bronnen rond de verantwoordelijke staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) melden dat de bewindsvrouw zeer te spreken is over de resultaten die het gevolg zijn van diverse aanscherpingen van het asielbeleid vorig jaar. De berichten hierover hebben kennelijk hun afschrikwekkende werking in het buitenland niet gemist.

De tevredenheid op het departement is des te groter omdat ons omringende landen als Duitsland en Engeland in 2001 juist kampten met een forse toename van het aantal asielzoekers.

Vorig jaar is onder meer de nieuwe Vreemdelingenwet ingevoerd en werd het terugkeerbeleid aangescherpt waardoor uitgeprocedeerde asielzoekers niet meer eindeloos gebruik kunnen maken van de voorzieningen in de opvangcentra, maar daadwerkelijk worden uitgezet.

De daling van het aantal alleenstaande asielkinderen wordt grotendeels toegeschreven aan de samenwerking met China die vorig jaar is opgezet. Bij de zogenoemde China-pilot werkt de IND samen met de Chinese autoriteiten en taalexperts waardoor de identiteit en de afkomst van de kinderen veel beter is te achterhalen en het mogelijk is om hen terug te sturen.

Afrika

Dat heeft er vorig jaar toe geleid dat het aantal ama's uit China met 600 is afgenomen. De meeste alleen reizende kinderen zijn nu afkomstig uit Afrika. De top-3 wordt gevormd door Angola, Sierra-Leone en Guinée. China staat op de vierde plaats. De staatssecretaris had het vorig jaar flink aan de stok met de Kamer vanwege de forse groei van het aantal jonge asielzoekers. De bewindsvrouw nam daarop harde maatregelen zoals het direct terugsturen van kinderen die liegen over hun leeftijd of het land van herkomst.

Ook de afhandeling van asielaanvragen in de aanmeldcentra in ons land gaat langzaam, maar zeker vooruit. Vorig jaar werd 22% van de aanvragen binnen 48 uur behandeld en direct afgewezen vanwege een ongeloofwaardig verhaal of onvoldoende documenten. Door het direct afwijzen van kansloze asielaanvragen neemt de druk op de opvangcentra af. In 2000 werd nog maar 16% van de aanvragen al in de aanmeldcentra afgewezen.

"We hebben te maken met een stijgende tendens. Over heel 2001 werd 22% van de aanvragen direct afgewezen, maar in december was het al 27%.

Dus het gaat steeds beter", aldus een zegsman. De achterstanden in de afhandeling van asielaanvragen zijn vorig jaar voor 90% ingelopen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.