De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 14 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  In Kenia opgebloeide Luc Krotwaar verrast met derde plaats
Revival van een
vrije vogel

Van onze speciale verslaggever

   
 

EGMOND - Zo als de winterzon straalde aan de blauwe hemel, zo twinkelden de oogjes van Luc Krotwaar na afloop van de dertigste aflevering van de halve marathon van Egmond. Met een derde plaats verblijdde hij niet alleen publiek en organisatie, maar verraste hij ook zichzelf. Tot vlak voor de finish kon hij mee met de atleten uit het land waarin hij zich onlangs terdege voorbereidde: Kenia.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
In een typisch Nederlands strandlandschap voeren de Kenianen het veld aan.
Iets wat hij vooraf niet voor mogelijk had gehouden. Maar Krotwaar zat van meet af aan van voren. "Op het strand kreeg ik in de gaten dat ik wellicht mee kon doen om een plaats op het erepodium." Samen met Marco Gielen voerde hij een kopgroep van elf mannen aan. Een gezelschap dat - de (koude) tegenwind trotserend - hard van start ging. Gielen, die zich vaak en lang aan kop liet zien, week enkele malen af van het strandpad dat de overigen volgden, waardoor hij soms met extra krachten moest smijten om zich weer erbij te voegen. Dat kwam hem uiteindelijk duur te staan, want Gielen kwam niet verder dan een elfde plaats.

Krotwaar, vaak omringd door de Kenianen Kigen, Biwott en Cheboiboch, gaf evenzeer regelmatig het tempo aan. Trok soms flink door. "Dat waren wat plaagstootjes, maar niet menens. Want ik wist dat het pas in de duinen zou beginnen. Daar zou het beslist worden." Daar kwam het inderdaad tot een afscheiding. Krotwaar kon aanklampen toen de Afrikanen het tempo opschroefden. Uiteindelijk kregen ze vlak voor de finish de eerste vrouw, Susan Chepkemei, in het vizier. Zij werd gepasseerd door Wilson Kigen, Paul Biwott en Luc Krotwaar en zou als vierde eindigen. Kigen, twee jaar eerder al de snelste, had de beste eindsprint en heroverde de titel. Ondanks tegensputteren van Krotwaar, die in de finale erin slaagde Cheboiboch achter zich te houden. "Het was een harde strijd, maar ik vind het allang mooi dat ik mee kan strijden met die Kenianen." Tussen enkele van hen bevond hij zich enige tijd geleden, toen hij in Kenia - net als de gisteren sterk lopende Hugo van der Broek - een hoogtestage afwerkte van in totaal vijf weken. Hij moest er eerst niets van hebben. "Een goede vriendin van mij kwam met het advies daar naartoe te gaan. Zij had daarna ook succes geboekt. Een investering? Ja, maar ik heb niet zoveel nodig. Ben een vrije vogel. Als ik maar genoeg heb om lekker te sporten."

De 33-jarige atleet is na het trainingskamp in Iten terug aan het front, zo bleek laatst al tijdens de Sylvestercross in Soest. "Dit was voor mij nog onbekend terrein. Ik weet nu wat ik nodig heb om op dit niveau te komen. Ben niet meer afhankelijk van het toeval. Ik heb me tussentijds, naast die stage ook, verdiept in een methode van een Noorse atleet, die onder meer de manier van trainen van de Kenianen heeft bestudeerd en geanalyseerd. In Europa trainen we óf hard óf juist rustig. Er is geen tussenweg. De Kenianen voelen - ondanks het heuvel op- en afgaan - van nature aan hoe ze moeten trainen met betrekking tot de verzuring. Ik probeer dat nu ook aan te voelen. En toen ik de eerste keer na thuiskomst uit Kenia de Zevenheuvelenloop liep, kreeg ik geen last van verzuring. Niks geen branderig gevoel."

"Dat had ik vandaag weer. Alleen ben ik nu benieuwd of ik dit kan doortrekken naar de hele marathon, straks in Rotterdam. Voor de voorbereiding daarop heb ik een plan geschreven. Wat hier gebeurd is, is leuk. Maar dáár meestrijden, dat zou helemaal prachtig zijn. Voor dat het zover is, ga ik in ieder geval nog een keer naar Kenia", aldus Krotwaar, die al gekscherend de bijnaam 'de Witte Keniaan' aangemeten kreeg.

Uitslagen 30e halve marathon van Egmond. Mannen: 1. Kigen (Ken) 1.02.39, 2. Paul Biwott (Ken) 1.02.41, 3. Krotwaar (Ned) 1.02.44, 4. Cheboiboch (Ken) 1.02.47, 5. Van der Broek (Ned) 1.03.43, 6. Van Damme (Ned) 1.04.22, 8. Strik (Ned) 1.05.10, 9. Aitnafa (Ned) 1.05.17, 11. Gielen (Ned) 1.05.45.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 14 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.