De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 14 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Gerben de Knegt neemt in Zeddam de nationale driekleur over
Alles ontglipt
Groenendaal

   
 

ZEDDAM - Gerben de Knegt raast met vliegende vaart door het huidige cyclocross-seizoen. Na zijn eerste professionele zege van anderhalve week geleden in Surhuisterveen boekte hij gisteren in Zeddam zijn tweede veldrijzege. En wat voor één. Als beloning mag hij een jaar lang in het rood-wit-blauw rijden en zich de kampioen van Nederland noemen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
Het beslissende moment van het NK. Richard Groenendaal blijft met zijn linkerpedaal achter een paaltje hangen en rijdt daar lek. De weg naar de titel is daardoor voor Gerben de Knegt vrij. (Foto: foto Cor Vos)
Voor zijn ploeggenoot Richard Groenendaal slaat de balans, met nog een dikke maand voor de boeg, naar de andere kant uit. Na de wereldbeker en de Super Prestige zag hij gisteren in de Achterhoek ook zijn nationale titel uit zijn handen glippen. Hij weigert echter zijn hoofd te laten hangen. "Voor minder dan de wereldtitel reis ik niet af naar Zolder", zei hij strijdvaardig.

Het mondiaal kampioenschap is na alle tegenslag nog het enige dat Groenendaals desastreuze seizoen kan redden. Gisteren was het op het mooie en zware parcours in het Montferland weer hetzelfde liedje voor de gewezen wereldkampioen: een lekke band en weg waren de titelaspiraties. Op dat moment reed hij gebroederlijk met De Knegt aan de leiding. Wim de Vos was de eerste achtervolger, maar zijn achterstand op de beide Rabobank-renners was niet meer te overbruggen. Hoewel Groenendaal en De Knegt elkaar wel wat plaagstootjes uitdeelden, moest de lekke voorband van Richard Groenendaal er bij het ingaan van de voorlaatste ronde aan te pas komen om het verschil te maken.

Na het zoveelste pechgeval van Richard Groenendaal nemen de speculaties over de oorzaak van alle malheur hand over hand toe. De door Adri van der Poel aangezwengelde discussie over zijn bandenspanning, komt hem echter onderhand de keel uit. In tijden van tegenslag ziet hij ook in eigen land achter iedere boom een vijand. "Iedereen mag lek rijden, maar als Richard Groenendaal lek rijdt, roept iedereen dat hij niet kan sturen, dat hij met te zachte banden rijdt en dat hij het opzoekt. Laat al de wielerprofessoren dat maar roepen; ik weet dat ik de juiste keuzes maak", stelde hij sarcastisch. Na afloop van de titelstrijd claimde zowel Groenendaal als De Knegt de sterkste in de wedstrijd te zijn. Waarmee de uittredend kampioen de landstitel van zijn ploeggenoot ten onrechte zijn glans ontnam. "Nee, ik denk niet dat de beste heeft gewonnen. Ik denk dat ik beter was. Zeker voor De Knegt is het heel interessant om het NK te winnen. Hem kennen ze nog niet overal. Maar ook voor Richard Groenendaal als vaandeldrager van de Nederlandse cyclocross is het NK interessant. Ik ben het eigenlijk toch aan mijn stand verplicht om te winnen. En dat had ook gekund. Ik ben ervan overtuigd dat ik gewonnen zou hebben als ik met Gerben de laatste ronde in zou zijn gegaan", zei hij.

De Knegt trok zich van Groenendaals woorden echter niets aan. "Het mocht mij ook weleens een keer meezitten", zei hij naar zijn chronische rug- en liesklachten verwijzend. "Een lekke band is mij bovendien ook al talloze keren overkomen. Ik denk dat ik deze titel wel verdien."

Met het veroveren van de Nederlandse titel haalde de geboren Tilburger bovendien zijn gram op zijn criticasters. "Sommigen hadden mij een paar jaar geleden al afgeschreven. Die zagen mij als een mislukte mountainbiker. Ik laat nu toch zien dat ik nog meedoe. Dat heb ik denk ik dit seizoen wel bewezen. Vorig jaar was gewoon nog een leerjaar. Je moet iemand de tijd geven." De Nederlandse titel is voor hem sowieso een punt om het verleden te begraven en naar de toekomst te kijken. "De aansluiting met de subtop heb ik definitief gemaakt. Nu is het nog een klein stapje om aan te sluiten bij de internationale top. Daar zit ik al de hele tijd tegenaan te hikken. Hopelijk geeft deze trui me dat beslissende zetje."

NK veldrijden. Mannen: 1. De Knegt (Goirle) 1.04.38, 2. Groenendaal (Sint-Michielsgestel) 0.33, 3. Wim de Vos (Oosterhout) 2.27, 4. Nijland (Hengelo) 3.32, 5. Van den Bergh (Beesd) 3.47, 6. Van Gils (Schijndel) 3.49, 7. Leijten (Bladel) 5.13, 8. Brentjens (Schaijk) 5.49, 9. Veldkamp (Woerden) 7.20, 10. Volker (Haaksbergen) 7.34.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 14 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.