De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 14 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Advocaat bedankt
voor Oranje

   
 

AMSTERDAM - Dick Advocaat heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor de vacante positie van bondscoach van het Nederlands elftal. De 54-jarige Hagenaar nam dit besluit na een drie uur durend gesprek met David Murray, voorzitter en eigenaar van Glasgow Rangers, waar Dick Advocaat als technisch-directeur in dienst is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Dick Advocaat. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
"Het is heel simpel", laat de Nederlander weten, "Ik ben vijf weken geleden van trainer gepromoveerd tot technisch-directeur, die de hele infrastructuur van Glasgow Rangers moet moderniseren. Om zo kort na zo'n belangrijke beleidsbeslissing al af te haken, lag heel gevoelig. David Murray heeft dat dusdanig expliciet aangegeven, dat het voor mij geen enkele zin had om daar tegenin te gaan.Die drang was overigens de afgelopen dagen al behoorlijk afgenomen bij de man die van 1992 tot 1995 reeds als bondscoach in dienst van de KNVB was.

Toen vorige week uitlekte, dat Dick Advocaat de enige kandidaat voor de opvolging van Louis van Gaal was, ontstond er veel onbegrip bij vooral het trio Johan Cruyff, Marco van Basten en Frank Rijkaard. Omdat zij door de KNVB werden gepolst nádat de Raad van Toezicht aan directeur Henk Kesler had laten weten, dat Dick Advocaat als enige kandidaat benaderd diende te worden. Dick Advocaat: "Dat heeft ook mij onaangenaam verrast. Toen ik werd benaderd, heb ik heel duidelijk aan Henk Kesler gevraagd, of ik de enige kandidaat was. Hij heeft dat toen bevestigd. Dat was voor mij heel essentieel, want anders was ik er nooit ingestapt."

Toen Glasgow Rangers-topman David Murray gisteren vervolgens aangaf, dat over een voortijdig vertrek bij de Schotse topclub niet te praten viel, besloot Dick Advocaat ook niet aan te dringen. "Daarvoor heb ik een te bijzondere relatie met deze man en de club. Maar als je benaderd wordt om bondscoach van je land te worden, dan is dat zo'n eer dat je zo'n verzoek niet zomaar aan de kant schuift. Het is één van de weinige jobs die je altijd moet overwegen. Alleen is de bijzondere relatie met Glasgow Rangers te hecht gebleken om mijn nog één jaar doorlopende contract voortijdig te beëindigen."

De afzegging van de Nederlander heeft de KNVB in serieuze problemen gebracht. De voetbalbond wilde deze week de nieuwe bondscoach presenteren, maar kan slechts elf dagen voor de loting van het kwalificatietoernooi voor het EK 2004 alsnog op zoek naar een andere kandidaat. Terwijl het de bedoeling is, dat de nieuwe bondscoach na de loting (op 25 januari in Porto) een stem heeft in de samenstelling van het wedstrijdprogramma van Oranje.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 14 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.