De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 14 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Massaal onderzoek
naar familie politie

   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - De familieleden van zo'n 14.000 politiefunctionarissen in ons land worden de komende maanden onderworpen aan een grondig onderzoek. Ouders, kinderen, broers en zusters worden nagetrokken op een crimineel heden of verleden. Ook medebewoners van politiemensen worden doorgelicht.

Met name de naasten van politiemensen op vertrouwelijke posities zullen zeer nauwgezet het zogenoemde Veiligheidsonderzoek moeten ondergaan, waarbij alle gangen worden nagetrokken. Het betreft niet alleen functies bij de Criminele Inlichtingendiensten (CID), maar ook banen als districtchef, hoofdcommissaris of vergunningverlener Vreemdelingenwet. Heeft een vertrouwenspersoon dubieuze familieleden, dan kan hij worden overgeplaatst.

Afhankelijk van de zwaarte van de vertrouwenspositie die iemand inneemt binnen een politiekorps zal het onderzoek worden uitgevoerd volgens verschillende gradaties. Bij de zwaardere functies wordt het onderzoek uitgevoerd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), terwijl de minder kwetsbare posities met een intern onderzoek kan worden uitgevoerd door de politie zelf.

De gigantische operatie is noodzakelijk omdat een wetsverandering heeft plaatsgevonden. Sinds kort valt de politie onder de Wet Veiligheidsonderzoeken. Voorheen gold deze wet uitsluitend voor vertrouwensmensen bij de overheid en bij bedrijven die als extra kwetsbaar bekend staan.

Nu ook de politiekorpsen in Nederland onder deze regel vallen, zal de BVD de minister van Binnenlandse Zaken adviseren bij de samenstelling van de lijst politiemensen die in aanmerking komen voor het familie-onderzoek. Uiteindelijk zal minister Klaas de Vries de definitieve lijst vaststellen. Naar verwachting gaat het om zo'n 14.000 van de ruim 40.000 politiemensen.

Kennissen

Een woordvoerster van Binnenlandse Zaken bevestigt het aanstaande veiligheidsonderzoek. Vorig jaar ontstond lichte commotie toen bekend werd dat tijdens sollicitatieprocedures kennissen van nieuwe agenten werden doorgelicht op een eventueel crimineel verleden. Er werden destijds wel eens agenten afgewezen, omdat een kennis geen zuiver geweten had.

Volgens de wet mogen dit soort praktijken niet. De Registratiekamer tikte de politiekorpsen dan ook met succes op de vingers. Ook bij het aankomende Veiligheidsonderzoek is het 'not done' dat kennissen worden gescreend. Louter de gangen van familieleden en medebewoners mogen worden nagegaan.

Voorzitter Bart Driessen van de Amsterdamse Politie Vakorganisatie (APV) zegt dat screening een goede zaak is. "Maar je moet wel duidelijke grenzen stellen. Nu dat gebeurd is, zal het de positie van de dienders verbeteren. Daarnaast is het belangrijk dat je zo veel mogelijk het risico uitsluit mensen binnen je organisatie te hebben werken met contacten die ongewenst zijn."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 14 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.