De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 14 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Twee drugskoeriers
bij elkaar in cel

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Op Schiphol worden zo snel mogelijk gebouwen ingericht als huizen van bewaring waar drugskoeriers, zoals bolletjesslikkers, tijdelijk kunnen worden opgesloten. Niet uit te sluiten valt dat daarbij twee verdachten op één cel worden geplaatst, aldus minister Korthals van Justitie.

Er zijn op korte termijn zeer waarschijnlijk minstens honderd extra cellen nodig op Schiphol. Mogelijk worden er in containers mobiele cellen gebouwd. Met de nieuwe maatregel moet het cellentekort op Schiphol, waardoor drugskoeriers met een dagvaarding worden weggestuurd zonder dat zij worden bestraft, worden weggewerkt.

Verder komen er zo snel mogelijk meer rechters voor tijdelijke ondersteuning bij de rechtbank in Haarlem, waar betrapte bolletjesslikkers worden voorgeleid. Rechters krijgen de bevoegdheid paspoorten in te nemen van Antilliaanse drugskoeriers. ,,Wij gaan alle drugssmokkelaars oppakken en opsluiten", aldus Korthals, die onder grote druk van de Tweede Kamer staat.

Korthals zei in het tv-programma Buitenhof dat de inzet van het leger voor een scherpere controle op Schiphol pas het allerlaatste redmiddel is.

Dat werd bepleit door D66-Kamerlid Dittrich. Ook het plaatsen van twee gevangenen in een cel is volgens Korthals een laatste redmiddel.

Volgens Korthals is premier Kok, die vrijdag fel uithaalde naar de gebrekkige controle op drugstransporten, het op dit punt met hem eens. Wanneer drugskoeriers door de rechter zijn veroordeeld, is het momenteel niet mogelijk hen in één cel op te sluiten, aldus Korthals. ,,Daarvoor zijn de huidige cellen in de reguliere gevangenissen niet geschikt." De nieuwe celcapaciteit op Schiphol zorgt er in elk geval voor dat de koeriers niet meteen hoeven te worden weggestuurd nadat ze zijn betrapt, aldus de bewindsman.

Ook wil de minister, waarschijnlijk al binnen enkele weken, dat vertrekkende passagiers van de Antillen met scanapparatuur worden gecontroleerd om te kijken of zij cocaïnebolletjes hebben geslikt.

Twee ambtenaren van het openbaar ministerie en één medewerker van Korthals zijn momenteel op de Antillen om de mogelijkheden daartoe te verkennen en met de plaatselijke autoriteiten te onderhandelen. Nederlandse koeriers die met een geringe hoeveelheid drugs worden opgepakt en van wie de woon- of verblijfplaats bekend is, zullen een dagvaarding krijgen en moeten later voor de rechter verschijnen.

Verder heeft Korthals een onderzoek gelast naar het laten lopen van een vrouwelijke koerier die maar liefst 14 kilo drugs bij zich had. Hij zei ,,de indruk te hebben" dat dit geval niet op zich zelf stond en dat er in totaal drie of vier van dergelijke voorvallen hebben plaats gevonden. De minister zal de Kamer nog deze week informeren over deze kwestie en zal tevens waarschijnlijk vandaag al een plan voor de aanpak van de drugskoeriers naar het parlement zenden.

Korthals ontkende dat hij de Tweede Kamer te laat heeft ingelicht over het heenzenden van bolletjesslikkers en dat hij te laks is geweest. In het voorjaar van 2001 werd volgens Korthals duidelijk dat drugs door de verscherpte controle steeds minder in vrachten werden vervoerd, maar des te meer in de magen van koeriers. Volgens Dittrich hobbelt Korthals ,,van incident naar incident", maar de bewindsman zei dat hij vorig jaar al was begonnen met het opzetten van een betere organisatie voor de aanpak van drugskoeriers. Zo bleek in september dat er op één vlucht maar liefst 40 bolletjesslikkers zaten.

Rond 6 of 7 december vorig jaar kreeg Korthals brieven van de Haarlemse hoofdofficier van justitie Wooldrik en staatssecretaris Bos (Financiën), waar de douane onder valt, met ernstige waarschuwingen over de gebrekkige controle op bolletjesslikkers. ,,Tijdens een interpellatiedebat op 12 december heb ik de Kamer verteld dat er problemen op Schiphol waren", aldus Korthals. ,,Ik kon er, wegens een tekort aan spreektijd dat ik kreeg van de Kamervoorzitter, verder niet op ingaan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 14 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.