De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 14 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Pretpark Hellendoorn
alweer in de verkoop

   
 

door Jan Colijn HELLENDOORN - Het Avonturenpark Hellendoorn moet door de nieuwe Franse eigenaar een half jaar na aankoop vanwege betalingsachterstanden alweer worden verkocht. Het bekende Twentse recreatiepark, al decennia een van de grootste toeristische attracties van ons land die thuishoort in het rijtje van illustere pretparken als De Efteling en Ponypark Slagharen, was in de hoogtijdagen goed voor 550.000 bezoekers met een jaaromzet van zo'n twintig miljoen gulden.

Sinds de gebroeders Van den Berg het enkele jaren geleden van de hand deden, is het in de versukkeling geraakt waardoor nu nog amper 400.000 mensen de kassa's passeren. Medio vorig jaar werd het opgekocht door de Franse pretparkgigant Grévin et Compagnie.

Volgende maand wordt het park, inclusief attracties, via een openbare veiling onder de hamer gebracht. Intussen verkeren de vele tientallen seizoensarbeiders, die deze week zijn ingelicht over de verkoop, in grote onzekerheid over het voortbestaan van het pretpark. Het lijkt erop dat wordt gemikt op een doorstart. Afgelopen weekeinde verscheen namelijk nog een advertentie van het Avonturenpark voor nieuwe seizoenwerkers.

Het Avonturenpark kampt al jaren met een terugloop van het aantal bezoekers, onder meer vanwege het oubollige imago. Het grote publiek zocht daarom massaal z'n heil in andere parken die spectaculairdere attracties in huis hadden gehaald. Volgens oud-directeur Hans van den Berg is de terugval van 550.000 bezoekers naar 400.000 cruciaal: "Juist die laatste 150.000 mensen vormen de winstmarge."

Van de directie en het notariskantoor dat de veiling coördineert, was dit weekeinde niemand bereikbaar voor commentaar. Aangezien de executoriale verkoop plaatsvindt volgens artikel 3:268 van het Burgerlijk Wetboek blijkt dat het Avonturenpark kennelijk niet aan z'n betalingsverplichtingen heeft voldaan richting de hypotheekhouder, in dit geval vermoedelijk de huisbank.

Strijd

Behalve de veiling vindt er achter de schermen een andere juridische strijd plaats. De broers Van den Berg hebben recent beslag laten leggen op een deel van de attracties. De ex-directeuren claimen nog een bedrag tegoed te hebben dat in augustus vorig jaar zou moeten worden uitbetaald. De oud-eigenaren zeggen hierover een overeenkomst te hebben gesloten bij de verkoop aan Leisure Plan, waarna Grévin later deze betaalverplichting zou hebben overgenomen. Het Avonturenpark was sinds de oprichting in 1936, toen het begon als een theehuis met wat speeltoestellen, in handen van de familie Van den Berg. De broers Hans en Ben verkochten het enkele jaren geleden aan investeringsmaatschappij Leisure Plan, waarna het medio vorig jaar overging in Franse handen. Het werd opgekocht door Grévin et Compagnie. Een overnamesom is nooit bekendgemaakt.

Vooralsnog zijn de toekomstplannen rond het 20 hectare grote Avonturenpark uitermate vaag. De voormalige eigenaren, de broers Van den Berg, plaatsen intussen grote vraagtekens bij het beleid. Voormalig directeur Hans van den Berg spreekt zelfs van mismanagement: "De kostenbeheersing laat behoorlijk te wensen over. Ik geloof dat ze dezelfde omzet als wij scoren, maar er blijft veel minder over of er moet wellicht geld bij. Ook was de eerste grote attractie na ons vertrek - de Discovery Palace van zo'n 7 miljoen gulden - meteen de allereerste attractie ooit die in 'ons' park flopte. Bovendien hadden wij indertijd een bepaalde aanpak die gemoedelijkheid uitstraalde. Toen de nieuwe eigenaar kwam, vond die dat allemaal maar amateuristisch gedoe.''

Zijn broer en compagnon Ben van den Berg zegt met lede ogen te moeten toezien hoe het park in slechts drie jaar tijd van een bloeiend familiebedrijf in een noodlijdende onderneming is veranderd: "Ik had verwacht dat het juist eens zo groot zou groeien. De Fransen zeggen nu dat het park niet rendabel is, maar in het verleden hebben wij het tegendeel bewezen. Ik heb het idee dat er meer achter steekt. Dat de Fransen een trucje spelen dat ik tot op heden niet kan doorzien. Aan het geld ligt het niet want dat heeft Grévin in overvloed."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 14 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.