Bij ons werken
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Vitesse volhardt in oude fouten

ARNHEM - Ook in de donkere dagen voor kerst is er bij Vitesse niets nieuws onder de zon. De geringe stootkracht en het missen van een penalty waren er de oorzaak van dat de Arnhemmers in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk bleven steken op 1-1. Met als gevolg een score van slechts vier punten uit de vier wedstrijden die Vitesse afwerkte onder leiding van Edward Sturing.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (213x284, 8kb)
Sturing zich niet gestoord aan de opmerkelijke constructie die het Vitesse-bestuur had uitgedokterd na het vertrek van Ronald Koeman naar Ajax.
De voormalige rechtsback met het nog immer karakteristieke kapsel heeft inmiddels van het Vitesse-bestuur te horen gekregen dat hij het seizoen als hoofdtrainer af kan maken. Een mededeling waarop Sturing niet direct instemmend reageerde. "Natuurlijk is het een leuk bericht en ik waardeer het vertrouwen dat in mij is uitgesproken. Maar ik vind dat je goed met elkaar moet praten voor je zo'n beslissing neemt. Er zijn een aantal dingen die ik ingevuld wil zien. Over wat dat dan precies is, wil ik nu nog niet naar buiten treden", verklaarde Sturing na de wedstrijd tegen RKC.

Wellicht zijn de periode waarvoor Sturing als hoofdtrainer zal worden aangesteld en de invulling van het assistentschap de voornaamste gespreksonderwerpen. Voor dat laatste zijn Jan Jongbloed, Mike Snoei en Theo Bos in beeld, waarbij laatstgenoemde de beste papieren lijkt te hebben. Overigens heeft Sturing zich niet gestoord aan de opmerkelijke constructie die het Vitesse-bestuur had uitgedokterd na het vertrek van Ronald Koeman naar Ajax. De bestuurders spraken het volledige vertrouwen uit in Sturing, maar voegden daar meteen aan toe dat het functioneren van de voormalige assistent na vier wedstrijden nog eens tegen het licht zou worden gehouden. "Voor die beslissing heb ik nog altijd begrip. Binnen twee of drie dagen was toen ineens de trainer weg en ik vind dat het bestuur ook de tijd moet kunnen nemen om te kunnen besluiten 'is dit de goede man voor die functie'. Nu blijkt ook wel dat er altijd vertrouwen in me is geweest, want zelfs na slechts vier punten uit vier wedstrijden wil Vitesse met me door", aldus Sturing.

Het had niet veel gescheeld of die score was na de wedstrijd tegen RKC nog wat minder florissant geweest. Vitesse werd in de beginfase immers behoorlijk overvleugeld door de gasten uit Noord-Brabant. Doelman Dragoslav Jevric, die net voor de wedstrijd nog als een soort Tarzan aan de doellat heen en weer had geslingerd, zag er al na één minuut en een paar seconden beduidend minder stoer uit. De goed doorgelopen RKC-linksback Garry de Graef kreeg een vrije doortocht van de centrale verdedigers Ruud Knol en Michel Kreek en de Belg bekroonde een piekfijn passje van zijn landgenoot Jochen Janssen door de bal via de handen van Jevric binnen te schieten (0-1). In de zesde minuut voorkwam Stefan Nanu een ruimere achterstand door een kopbal van Peter van den Berg via de lat weg te werken.

Na een moeizaam eerste kwartier kreeg Vitesse meer grip op de wedstrijd. Met dank aan RKC, want de ploeg van trainer Martin Jol liet zich te gemakkelijk naar achteren dringen. De gelijkmaker kwam nog voor rust op het bord. Uit een fraaie vrije trap van Didier Martel - die in de belangstelling van het Engelse Southampton staat - kopte Knol bij de tweede paal binnen.

Meteen na rust kreeg Vitesse een prima gelegenheid om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Op indicatie van zijn assistent Berend Talens besloot scheidsrechter Roelof Luinge vanwege vermeend opzettelijk hands van De Graef ten onrechte een penalty toe te kennen aan de thuisploeg. Kreek belastte zich met het karweitje, maar de uitstekend keepende Rob van Dijk keerde de strafschop. Dit betekende de derde misser uit drie aan Vitesse toegekende strafschoppen van dit seizoen. In het vervolg van de tweede helft stak ook een tweede kwaal van Vitesse - het missen van kansen - weer de kop op. Nadat kopballen van Knol en Mahamadou Diarra niets hadden opgeleverd, kreeg invaller Jhonny van Beukering vlak voor tijd een reuzengrote kans op de winnende treffer. Oog in oog met Van Dijk legde de jeugdige spits echter zijn benen in een knoop, waardoor de 1-1 als eindstand de boeken in ging.

Vitesse - RKC 1-1 (1-1). 2. De Graef 0-1, 35. Knol 1-1. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 24.500. Gele kaart: Kreek, Mbamba (Vitesse), Janssen, Lamey, Fuchs (RKC).