De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Venhuizen naar EK kunstrijden
   
 

GRONINGEN - Met slechts zes weken training in haar benen heeft Karen Venhuizen haar nationale titel kunstrijden op de schaats voor de derde keer op rij geprolongeerd. Op haar thuisbaan, de Groningse ijshal Kardinge, nam de 17-jarige blondine op de eerste dag tijdens de korte kür al een voorsprong. Tijdens de vrije oefening kon geen van de overige negen deelneemsters de nationaal kampioene bedreigen. De volgende horde heet over drie weken het EK in het Zwitserse Lausanne. Eindigt de Groningse daar bij de eerste tien, dan krijgt zij van NOC*NSF alsnog een startbewijs voor de Olympische Spelen.

Hoewel Venhuizen in Nederland een klasse apart is, zal het moeilijk worden het olympische ticket te bemachtigen. De Groningse pareert echter: "Had je me een week geleden gesproken, dan had ik de Spelen inderdaad voor onmogelijk gehouden. Maar dat gold ook voor het Nederlands kampioenschap. Dat heb ik nu toch gewonnen. We zullen gewoon moeten afwachten hoe het EK verloopt. Het zal veel met de vorm van de dag te maken hebben."

Vorig seizoen schaatste ze zich in de top dertig van de wereld. Haar 22e plek was volgens de internationale schaatsbond (ISU) voldoende om haar, in tegenstelling tot het gezaghebbende NOC*NSF, wel een retourtje Salt Lake City aan te bieden. Ze beheerste bijvoorbeeld vijf van de zes sprongen drievoudig. Afgelopen weekeinde kwam dat er niet meer helemaal uit. Schaden deed haar tegenvallende vorm haar niet. De overige kunstrijdsters kunnen zelfs bij een haperende kür van Venhuizen niet in haar schaduw staan.

De winnares, die tot voor kort nog met de naweeën van een heupblessure kampte: "Hoewel ik al wel iets langer op het ijs sta, kreeg ik zes weken geleden pas groen licht van de doktoren drievoudig te springen. Dan kan je eindelijk echt gaan trainen. Het Nederlands kampioenschap was mijn eerste echte wedstrijd. Ik wilde per se presteren. Dat ik werkelijk in staat zou zijn mijn titel te verdedigen, had ik eerlijk gezegd echter niet voor mogelijk gehouden."

Hoewel ze zowel tijdens haar korte kür als de vrije oefening een paar keer bij het springen van de drievoudige sprongen op de billen belandde, was het vooral haar artistieke en technische vermogens, gekoppeld aan haar uitstraling, die de doorslag gaven. Venhuizen: "Ik had liever gewonnen op de manier van vorig jaar. Overtuigend, met een hartstikke goede kür. Het zat dit jaar echter allemaal tegen. Ondanks alle tegenslag toch m'n titel geprolongeerd. Daar hou ik een goed gevoel aan over. Ik ga dan ook met een heel opgeruimd gevoel naar het EK in Lausanne. Ik heb nog ruim drie weken de tijd om te trainen voor het zover is. Of ik kansen maak tijdens het EK op een olympisch ticket? In zes weken heb ik de drievoudige sprongen ook weer enigszins onder controle. Ik heb geen school de komende tijd, dus ik kan alle aandacht geven aan de voorbereiding voor het EK."

Groningen. NK.Vrouwen, eindstand: 1. Venhuizen 1,5 punten, 2. Zuiderwijk 4,0, 3. Herrero 4,0, 4. Bastiaans 5,5, 5. Lew 7,5, 6. Naaktgeboren 9,0.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.