De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Hanneke Ketelaars opnieuw
winnares KNLTB Masters

   
 

VALKENSWAARD - De rode blosjes van Hanneke Ketelaars glommen nog fraaier dan haar ogen. De winnares van de KNLTB Masters was beduidend meer in haar nopjes met haar tweede Masterstitel dan haar mannelijke tegenhanger Dennis van Scheppingen, die het eindejaarstoernooi van de tennisbond voor het eerst in zijn loopbaan wist te winnen. Maar Van Scheppingen mag zich dan ook een echte prof noemen en streeft hele andere doelen na dan Ketelaars, die met voorsprong de meest succesvolle amateur van het tenniscircuit is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (213x284, 8kb)
Hanneke Ketelaars
Ketelaars was na afloop van haar finalepartij tegen Stephanie Gomperts (4-6 7-5 6-2) wel zo slim om even langs Tjerk Bogtstra te lopen. De succesvolle Daviscupcoach heeft met ingang van komend jaar ook de vrouwen van het Fedcupteam onder zijn hoede en Ketelaars vond het behalen van haar tweede Masterstitel een prima begin voor een verkapte sollicitatie. "Ik zou dolgraag voor het Fedcupteam willen uitkomen en vind eerlijk gezegd ook wel dat ik zo langzamerhand een plaatsje heb verdiend", aldus Ketelaars, die daarmee haar enige 'prof-ambitie' uitte. Want geen haar in haar fraai gevlochten kapsel piekert erover een fulltime proftennisster te worden. "Al dat reizen en leven uit koffers is helemaal niets voor mij. Ooit heb ik het een paar jaar geprobeerd, heb zelfs de 180e plaats op de wereldranglijst behaald, maar toen had ik er meer dan genoeg van."

En juist het daardoor ontstane gebrek aan internationale ervaring zal Ketelaars tijdens haar jacht op een plekje in het Fedcupteam nog danig parten gaan spelen. Bogtstra, gisteren in Valkenswaard aandachtig toeschouwer tijdens beide finales, liet na afloop van de vrouwenfinale weinig onduidelijkheid bestaan. "Het is enorm knap dat Hanneke hier wint, maar als je deel wilt uitmaken van het Fedcupteam moet je internationaal tennissen. Tijdens de Fedcupteam moet je je immers ook internationaal meten en als bondscoach wil ik eerst weten of zij dat aankan. Misschien dat zij wel degelijk beschikt over dat internationale niveau, maar daar wil ik dan wel graag het bewijs van hebben. Met haar keuze af te zien van een internationale tenniscarrière, heeft ze in feite ook de deur naar het Fedcupteam gesloten." Ketelaars kan zich dus ook in de nabije toekomst richten op het relatief rustige leventje in het Brabantse Mariaheide, waar zij inmiddels haar handen vol heeft aan het werken op het tennispark van haar ouders. "Ik doe van alles, van tennisles tot boekhouding, van bardienst tot ledenadministratie. Voor mijn eigen tennistraining blijft dan ook weinig tijd over. Vier uur per week om precies te zijn, aangevuld met een uurtje conditietraining per week. Ik heb blijkbaar een prima basisconditie, want ik loop mijn traditionele rondje van zes kilometer nog steeds binnen de 26 minuten."

Dat Ketelaars ondanks deze zeer gelimiteerde trainingsinspanning al vele jaren de lakens uitdeelt op de nationale toernooien - haar bijnaam luidt niet voor niets 'koningin van de A-toernooien' - zegt tegelijkertijd veel over haar concurrentes. "Je mag er je vraagtekens bij zetten", aldus Ketelaars zelf, gevraagd naar de tegenstand die zij gedurende het jaar van veelal fulltime tennissende collega's krijgt. "De talenten zouden het mij zo langzamerhand toch flink lastig moeten maken, maar ik merk er nog niet al te veel van."

Daarmee vergat ze heel eventjes de zojuist door haar gewonnen finale, waarin ze na ruim een uur spelen ontsnapte aan een nederlaag. Stephanie Gomperts had de eerste set gewonnen en kreeg bij een 5-2 voorsprong in de tweede set op eigen service haar eerste matchpoint. "Eerlijk gezegd geloofde ik toen niet meer in de overwinning", bekende Ketelaars na afloop eerlijk. "Het was ineens wel erg kort dag om de partij nog om te keren. Gelukkig blijf ik wel altijd knokken tot en met het laatste punt."

Dat laatste punt zou pas vele rally's na het eerste matchpoint voor Gomperts worden verspeeld, want de geboren Haagse liet het buitenkansje onbenut en zag haar enorme voorsprong sneller verdwijnen dan de sneeuw op het dak van het ijskoude sportcentrum Valkencourt. Ketelaars: "Ik heb de overwinning voor de poorten van de hel weggesleept, maar dat maakt de zege er echt niet minder mooi om."

Die hel kreeg Dennis van Scheppingen nooit in zicht. Hij begon, bijna traditioneel, slecht aan zijn partij tegen Fred Hemmes junior, maar eenmaal warm werd het kwaliteitsverschil tussen de huidige nummers 121 en 496 van de wereld duidelijk zichtbaar. Toen Hemmes zich aan begin van de tweede set ook nog eens aan een pijnlijke buikspier moest laten behandelen, was duidelijk dat de mannenfinale nooit meer spannend zou worden: 6-4 6-2. "Een prima voorbereiding voor het nieuwe seizoen", aldus Van Scheppingen. "En dan vooral voor de Australian Open, want daar reis ik volgende maand wel naartoe." Ketelaars moet er niet aan denken.

Uitslagen KNLTB Masters (110.000 gulden), mannen, halve finales: Van Scheppingen (Wilnis/2) - Sluiter (Rotterdam/3) 4-6 6-3 6-4, Hemmes (Goirle) - Op der Heyde (Hoogkarspel) 6-4 7-5. Finale: Van Scheppingen - Hemmes 6-4 6-2. Vrouwen: halve finales: Gomperts (Enschede/6) - Sentis (Heemstede/7) 6-1 6-1, Ketelaars (Veghel/1) - Mens (Voorhout/5) 7-5 7-6. Finale:

Ketelaars - Gomperts 4-6 7-5 6-2.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.