De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ronald Koeman gaat ook met
'winterkampioen' Ajax
onderuit bij FC Utrecht: 3-1

   
 

UTRECHT - Het overkwam Ronald Koeman drie weken geleden en gisteren kreeg hij een kopie voorgeschoteld. Als trainer-coach van geel/zwart of rood/wit, het maakt niet uit. Na het 3-1 verlies met Vitesse op 2 december incasseerde Koeman gisteren z'n eerste nederlaag met Ajax: opnieuw met 3-1, opnieuw tegen FC Utrecht en opnieuw in stadion Nieuw Galgenwaard. Zelfs het spelbeeld vertoonde veel overeenkomsten. Zijn elftallen van Vitesse (1-1) en Ajax (0-1) domineerden de eerste helft, maar werden na rust overlopen door een ontketende ploeg van Frans Adelaar.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Met ziel en zaligheid. Arco Jochemsen gooit de beuk erin als Wamberto er namens Ajax vandoor wil gaan. Ajax ging er aan onderdoor tegen Utrecht: 3-1. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Bijzonder knap van de Domstedelingen, want gisteren gaf niemand nog een stuiver voor de Utrechtse kansen na 45 minuten. Na zes minuten profiteerde Andy van der Meyde optimaal van een foute kopbal van Patrick Zwaanswijk. Het schot van de rechtsbuiten leek houdbaar. Alleen kreeg Harald Wapenaar te laat zicht op de bal.

Vanuit de voorsprong domineerde Ajax in Nieuw Galgenwaard. Tot afgrijzen van de fanatieke Utrechtse aanhang, die trouwens meer dan regelmatig de fatsoensnormen overschreed bij de 'ondersteuning' van de eigen ploeg. De Ajacieden lieten zich er niet door beïnvloeden. De duels werden gewonnen, de omschakeling van verdediging naar aanval verliep razendsnel en iedereen maakte de juiste keuzes bij balbezit. Behoudens een schot van Pascal Bosschaart op de paal vielen kansen te noteren voor Wamberto, Van der Meyde, Rafael van der Vaart, Nikos Machlas en John O'Brien. Kwam bij dat Machlas een glaszuivere strafschop werd onthouden door arbiter Dick Jol toen hij onderuit werd geschoffeld door Karim Touzani.

"In zo'n eerste helft moet je afstand nemen", wist Koeman. "Anders roep je de moeilijkheden over je af. We kregen ze pardoes. Door het spel van FC Utrecht in de tweede helft en ons onvermogen om voetballend onder de druk uit te komen. Ik hoop dat Jan van Halst dat aspect aan ons spel kan toevoegen na de winterstop."

De ploeg van Adelaar gaf Ajax geen millimeter ruimte meer en met een tactische zet - Arco Jochemsen kwam voor Dave van den Bergh - zorgde de oefenmeester ervoor dat Stijn Vreven, Dirk Kuyt, en Stefaan Tanghe en Bosschaart de wedstrijd naar zich konden toe trekken. Tegelijkertijd werd de angel uit de Amsterdamse ploeg gehaald, omdat de toevoer naar de voorwaartsen goed werd afgesneden.

"Natuurlijk leveren we een hoop strijd, maar daarnaast kunnen we ook goed voetballen", reageerde Adelaar op het gegeven, dat zijn ploeg slechts wordt geroemd vanwege strijd en mentaliteit. "Het is onderschatting in ons voordeel, want we trekken ons er iedere week weer aan op na het lezen van de kranten. Laat iedereen maar blijven denken dat we geen voetbalkwaliteit hebben. Wij profiteren wel."

FC Utrecht speelde na rust uitstekend voetbal. Continu werd de vrije man gevonden en jongens als Kuyt en Vreven blijken dan over meer voetbalkwaliteit te beschikken dan door iedereen verondersteld. Dat de twee daarbij het vuile werk niet schuwen, is een extra kwaliteit, waar vooral iemand als Tanghe van profiteert. De lichtvoetige Belg zorgde na ruim een uur voor de 1-1. De vrije trap leek houdbaar voor Joey Didulica; alleen werd hem evenals z'n collega bij 1-0, het zicht ontnomen door Kuyt, die juist op tijd wegsprong.

Opgezweept door het publiek, dat al weken naar de ontmoeting had toegeleefd, zette FC Utrecht een tandje bij. Ajax wankelde. Van der Vaart leek de aangewezen speler om zich als rustgevende factor op te werpen, maar hij stond te dicht bij Machlas en later Zlatan Ibrahimovic. Jean-Paul de Jong speelde zo scherp dat de tiener geen grip kreeg op het gebeuren in Utrecht.

Het is bekend dat Van der Vaart liever als linkshalf speelt ondanks z'n treffers als man achter de spits. Voor de Heemskerker valt het te hopen dat hij na de winterstop een vaste plaats krijgt toebedeeld van Koeman. Linkermiddenvelder lijkt het beste voor Ajax, omdat hij dan meer invloed kan uitoefenen op het spel van de Amsterdammers, aanvallers in stelling kan brengen en daarnaast zelf het vermogen heeft op te duiken in de aanval.

Een beetje zoals Tom van Mol gisteren bij FC Utrecht. Alhoewel, de Belg geeft aanvallende impulsen vanuit de defensie. Op die manier bekroonde Van Mol zijn 250e duel in het betaalde voetbal met de 2-1 tegen Ajax. Met een schot na een slecht verwerkte Utrechtse aanval door de defensie van Ajax. Vlak voor tijd werd het zelfs 3-1 door Jochemsen na voorbereidend werk van Tanghe en Kuyt.

Hoewel Ajax gisteren dus 45 minuten te vroeg aftrapte voor de winterstop en daarom verloor van FC Utrecht mogen de Amsterdammers zich winterkampioen noemen. Een titel van de armoede gezien het aantal verliespunten (18 op 18 duels) en het gegeven dat Feyenoord door de afgelasting tegen De Graafschap de kans werd ontnomen de Ajacieden voorbij te streven.

FC Utrecht - Ajax 3-1 (0-1). 6. Van der Meyde 0-1, 62. Tanghe 1-1, 73. Van Mol 2-1, 86. Jochemsen 3-1. Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 13.500. Gele kaart: Vreven, Jochemsen, Tanghe (FC Utrecht), Van der Vaart (Ajax).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.