De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Argentinië schort alle
schuldbetalingen op

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - Argentinië heeft alle schuld- en rentebetalingen stopgezet. Het land spreekt daarmee een moratorium uit over zijn buitenlandse schuld van $132 miljard. De nieuwe Argentijnse regering onder leiding van de gisteren aangetreden president Rodríguez Saá heeft niet aangegeven wanneer en onder welke voorwaarden zij van zins is het overleg met de kredietbanken te hervatten. Vandaag had Argentinië een bedrag van $13 miljoen aan rente moeten betalen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
De Argentijnse President Adolfo Rodriguez Saa. (Foto: REUTERS)
De regering Saá heeft tevens besloten om de koerskoppeling tussen de Argentijnse peso en de Amerikaanse dollar in tact te houden. Er komt voorlopig dus geen devaluatie van de noodlijdende peso. Wel zal er een derde wettige munt in omloop komen onder een nog nader te specificeren naam. Dit betaalmiddel - vergelijkbaar met het 'monopolie-geld' dat provinciale overheden al enige tijd uitgeven - zal aan ontwaarding onderhevig zijn, en is voornamelijk bedoeld ter betaling door de staat van binnenlandse financiële verplichtingen.

President Saá wil de fondsen die vrijkomen door het niet betalen van aflossingen en rente over de staatsschuld aanwenden voor het corrigeren van de sociale misstanden in Argentinië. Daartoe heeft hij ook beslag laten leggen op alle termijndeposito's bij banken terwijl alle pensioenfondsen vanaf nu verplicht zijn om de contributies die zij van hun leden ontvangen af te staan aan de nationale overheid.

Het nieuwe staatshoofd zei te verwachten dat de buitenlandse kredietbanken en -instellingen met begrip reageren op de Argentijnse betalingsstop. "We zullen te zijner tijd contact met hen zoeken over de afwikkeling van de schuld. Argentinië erkent zijn schulden en zal die netjes betalen maar de banken zullen nu enig geduld moeten opbrengen", aldus Saá die voorts zei een beroep te zullen doen op de regeringen van de Verenigde Staten en Europa in een poging hulp te krijgen voor het land.

De Argentijnse regering is niet van plan om tot de 'dollarisering' van de economie over te gaan middels het schrappen van de peso. Wel verklaarde president Saá dat op middenlange termijn de koerskoppeling tussen peso en dollar zal vervallen om plaats te maken voor een nieuwe munt.

Hoewel het grootste moratorium aller tijden verwachten marktanalisten dat Argentinië's betalingsstop weinig negatieve gevolgen zal hebben voor de reeds haperende wereldeconomie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.