De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Terrorist met
schoenbom in Boeing

   
 

door Joost de Haas NEW YORK - Een vermeende terrorist heeft afgelopen weekeinde getracht een Boeing 767 van American Airlines boven de Atlantische Oceaan op te blazen door middel van een 'schoenbom'. Vliegpersoneel en passagiers aan boord van het toestel dat onderweg was van Parijs naar Miami overmeesterden de boomlange verdachte, nadat hij tot twee keer toe een poging had ondernomen zijn met springstof gevulde schoenen te ontsteken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Een vermeende terrorist heeft afgelopen weekeinde getracht een Boeing 767 van American Airlines boven de Atlantische Oceaan op te blazen door middel van een 'schoenbom'. (Foto: AP)
Volgens de Franse politie gaat het om de 28-jarige Tariq Raja uit Sri Lanka. De man was in het bezit van een Brits paspoort op naam van Richard Reid. Het reisdocument blijkt drie weken geleden te zijn afgegeven.

Zwavellucht

Raja, die zonder bagage reisde, had verder een plattegrond van Brussel op zak alsmede twee audiocassettes. Hij is in hechtenis genomen door de FBI nadat de Boeing onder begeleiding van twee F15 gevechtsvliegtuigen zaterdagavond veilig naar de luchthaven van Boston was uitgeweken.

Door alert optreden van een stewardess kon een rampzalige ontploffing aan boord van het met bijna 200 passagiers gevulde toestel worden voorkomen. De vrouw sloeg alarm toen zij een zwavellucht rook bij Raja die ter hoogte van de brandstoftank zat.

De zelfmoordterrorist probeerde een lucifer aan te steken. Hij maakte deze uit nadat hij door de stewardess was aangesproken.

Luttele minuten later ondernam hij opnieuw een poging. Volgens ooggetuigen staken er draadjes uit zijn schoenen.

Diverse passagiers kwamen de stewardess te hulp nadat zij door de man in haar hand was gebeten. Eric Derby uit Parijs zat achter Raja en kwam onmiddellijk in actie: "Ik trok zijn armen naar achteren, terwijl twee of drie andere mannen zijn benen vastpakten." Volgens passagier Kwame James was de bomverdachte oersterk: "Het leek wel of hij bezeten was, zo hevig verzette hij zich."

Tien minuten lang werd Raja in bedwang gehouden, terwijl andere passagiers zo'n twintig riemen verzamelden om hem vast te binden. Twee artsen aan boord konden de man met gebruikmaking van de medische apparatuur van American Airlines verdoven. Er waren maar liefst drie injecties nodig om hem buiten westen te krijgen.

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat in de uitgeholde schoenzolen van de Sri Lankaan 'geïmproviseerde explosieven' zaten verborgen. Aanvankelijk werd aangenomen dat het om een kneedbom van het type C-4 zou gaan, maar definitief uitsluitsel over de aard van de springstof wordt op zijn vroegst vandaag verwacht. Het middel C-4 werd in oktober 2000 gebruikt bij de aanslag op de Amerikaanse torpedobootjager USS Cole in de haven van Jemen. Volgens de VS ging topterrorist Osama bin Laden schuil achter die aanslag waarbij 17 militairen omkwamen.

Leden van Bin Ladens terroristenleger Al Qaeda hebben eerder onderdelen van wapens vervoerd in hun schoenen. Zo verklaarde terrorist Ramzi Yousef, die onder meer betrokken was bij de voorbereidingen van de eerste aanslag op het WTC in New York in 1993, tijdens zijn proces dat hij de batterijen van een kleine bom in zijn schoenen had gesmokkeld om ongemerkt door de veiligheidscontroles op luchthavens te komen.

De Amerikaanse luchtvaartdienst FAA blijkt op 11 december in een circulaire te hebben gewaarschuwd voor mogelijke kapingen en aanslagen rond de feestdagen. Daarin werd het bewakingspersoneel ook gewezen op de mogelijkheid dat terroristen wapens verbergen in hun schoenen.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.