De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 24 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Wintersporters staan 20 uur stil
Kleumen in file
naar de sneeuw

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG/BERLIJN - Honderdduizenden automobilisten, waaronder talloze Nederlanders, hebben het afgelopen weekeinde op weg naar de wintersport 20 uur en langer onder Siberische omstandigheden op de Duitse Autobahnen in de file gestaan. Hevige sneeuwval, temperaturen onder de min tien graden en windkracht acht maakten in combinatie met spiegelgladde wegen de vakantietocht naar de Alpen tot een ijzige nachtmerrie waaraan geen eind leek te komen.

Pas gisteren normaliseerde de situatie zich enigszins. Nieuwe sneeuwval en dus nog meer winternarigheid op de Europese wegen is de komende dagen niet uit te sluiten, zo waarschuwen meteorologen. Hulpdiensten moesten in de nacht van vrijdag op zaterdag uitrukken om de veelal verkleumde automobilisten op de Duitse autowegen te verzorgen met hete thee, warme worstjes en dekens. Een aantal kinderen en een hoogzwangere vrouw raakten niettemin onderkoeld en werden naar ziekenhuizen overgebracht.

De familie Van der Heijden uit Dordrecht vertrok vrijdagmiddag en kwam 's avonds op de A3 tussen Düsseldorf en Wiesbaden muurvast te zitten. "We hebben onze skipakken uit de koffers gehaald, de motor laten draaien en kerstliederen gezongen om een beetje warm en wakker te blijven. Aan het wachten kwam geen eind. Ieder uur schoven we een paar honderd meter op, waardoor er ook niets van slapen kwam. Is er thee uitgedeeld? Wij hebben niets gezien. En ook niets gekregen!"

Onverwacht

De noodsituatie op de wegen kon ontstaan doordat zich vrijdagmiddag in grote delen van Europa een onverwacht strenge winterinval vanuit het noordoosten voordeed precies op het moment dat het drukke kerstverkeer op gang kwam en er in Duitsland bovendien ook nog veel forenzen onderweg waren. Door de sneeuwval en de harde wind ontstonden spiegelgladde wegen en kwamen vrachtwagens dwars over de weg te staan en waren er veel kopstaartbotsingen. Sneeuwschuivers konden zich tussen de tientallen kilometers lange files onmogelijk nog een weg banen. Binnen een paar uur tijd liepen in elf Duitse deelstaten de belangrijkste verkeersaders vast.

Zaterdagmorgen stonden er bij het krieken van de dag nog vijftig files van de vorige avond op de Duitse wegen.

De langste files stonden op de A45 (Dortmund-Frankfurt) A3 (Köln-Frankfurt), A7 (Kassel-Hannover) en de A9 (Nürnberg-Hof). De autoriteiten maakten later de schatting dat alleen al op de A9 meer dan honderdduizend automobilisten in hun voertuig 'gevangen zaten'.

Zomerbanden

De Duitse automobielclub ADAC houdt de automobilisten zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor het leed dat ze onderweg troffen. "Er was weldegelijk slecht weer voorspeld. Toch zijn er dan altijd nog auto's onderweg met zomerbanden in plaats van winterbanden."Hoewel de situatie gisteren in de gehele Bondsrepubliek duidelijk was verbeterd en op sommige weggedeelten het soms zelf zo rustig was alsof het een autoloze zondag leek, kwam het op een aantal plaatsen toch tot ernstige ongelukken.

Door de aanhoudende sneeuwval neemt ook het lawinegevaar toe. Gistermiddag werden bij Rosenheim in Beieren twee mannen door een sneeuwtapijt meegesleurd. Eén van beiden kon zich redden, de ander verongelukte, ondanks de inzet van reddingswerkers en drie helikopters.

De ANWB adviseert Nederlanders die de komende dagen naar wintersportoorden afreizen zich goed voor te bereiden op barre weersomstandigheden. Zo wordt hen aangeraden sneeuwkettingen, dekens, warme kleren en warme drank mee te nemen.

Ook in België, waar in de Ardennen door sneeuwval maar één rijstrook op de snelwegen beschikbaar was, is het de gehele week oppassen geblazen. In Frankrijk sneeuwde het gistermiddag nog in het noorden en in het zuiden.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 24 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.