De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Veendam zoekt het
dicht bij huis

   
 

VEENDAM - De wegen van een voetbalclub zijn soms ondoorgrondelijk. Zo besloot BV Veendam het aflopende contract van trainer Martin Koopman niet te verlengen, terwijl de club uit de veenkolonie voor het eerst sinds zes seizoenen weer eens aansprekende resultaten neerzet. Met een plaats in de subtop halverwege de competitie is Veendam nog volop in de race voor deelname aan de nacompetitie. Koopman moet niettemin plaatsmaken voor de in het betaalde voetbal debuterende Jan Korte, die in de woorden van directeur Henk Nienhuis "beter bij Veendam past, vanwege de specifieke, regionale uitstraling".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Martin Koopman (Foto: Francois Wieringa)
Korte was een half jaar geleden al in beeld bij Veendam toen Koopman bij grote buur FC Groningen kandidaat was om Jan van Dijk op te volgen. "We waren toen al zover, dat we binnen één dag rond zouden zijn geweest met Korte als Koopman zou vertrekken", herinnert Nienhuis zich. De overgang liep spaak omdat Veendam en FC Groningen het niet eens konden worden over de vergoedingssom van 250.000 gulden.

Vanaf die tijd stond de Veendammer Korte in de startblokken klaar om opnieuw aan de slag te gaan bij de bvo in zijn woonplaats. Eerder was Korte als speler en assistent-trainer actief aan de Lange Leegte.

Bij de onderhandelingen met Koopman stelde het bestuur van BV Veendam pittige eisen met in het achterhoofd de zekerheid dat Korte de functie zo zou kunnen overnemen. Koopman: "Op zondag kreeg ik het financiële plaatje voorgespiegeld en daar moest ik voor dinsdagavond ja of nee op zeggen. Mijn takenpakket zou worden uitgebreid en ik zou minder betaald krijgen. Tevens zou ik met mijn gezin vanuit Deventer naar Veendam of omgeving moeten verhuizen. Dat is allemaal leuk geprobeerd, maar daar doe ik niet aan mee." Terwijl Koopman om meer bedenktijd vroeg, bereikte het Veendam-bestuur met Korte overeenstemming over een driejarig contract. "In het voetbal krijg je eelt op je ziel, maar ik vind wel dat dit wat netter kon", stelt Koopman, die er bij nader inzien niet rouwig om is dat hij komend seizoen niet meer bij Veendam werkt. "Gezien de onrust die er de laatste tijd bij bestuur en ondernemerssociëteit is geweest, moest ik me sowieso nog eens achter het oortje krabben of het zinnig was om door te gaan."

Een belangrijk pluspunt van de nieuwe man Korte, momenteel hoofdtrainer bij amateurhoofdklasser Appingedam, is volgens Nienhuis zijn woonplaats. "Korte kan zo op de fiets naar de club komen. Dat bespaart reiskosten en vertaalt zich in betrokkenheid bij de club. Als ikzelf met mijn twee honden ga fietsen, kijk ik ook altijd even op het stadion." Dat is ook precies wat voorzitter Johan Mulder verlangt van de nieuwe man. "We willen van de nieuwe hoofdtrainer meer betrokkenheid bij de jeugdopleiding zien. De doorstroom vanuit de jeugd naar het eerste elftal moet beter. De komende jaren zullen wij net als alle clubs in de Gouden Gids Divisie de tering naar de nering moeten zetten en daarom is het zelf opleiden van spelers heel belangrijk."

De bezuinigingskoorts heeft het Veendam-bestuur al in de greep, want de keuze voor Korte was natuurlijk ook financieel voordelig. "Het basissalaris van Korte ligt nauwelijks lager dan wat Koopman nu krijgt", aldus Mulder, "Maar het totale pakket van premies, reiskosten en een auto ligt wel lager." Wellicht volstaat voor Korte een stevige fiets.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.