De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Sokken blijven leeg

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - Zoals Nederlanders Sinterklaas vieren, zo vieren Amerikanen Kerstmis. 'Santa' vult daar sokken, Sinterklaas hier schoentjes. Maar de sokken blijven dit jaar leeg, verwachten marktpartijen: de ontwikkelingen op de effectenbeurzen vielen in 2001 zó tegen, dat maar weinig Amerikaanse handelaren en zakenbankiers op een flinke bonus kunnen rekenen.

Werd er met beursgangen in de VS in 2000 nog $400 miljard opgehaald, dit jaar blijft de teller waarschijnlijk steken op niet meer dan $30 miljard. Op het gebied van fusie en overnames was het in het afgelopen jaar net zo rustig, melden marktpartijen.

Dat heeft gevolgen voor de bonussen van handelaren en zakenbankiers. Die zijn vaak gerelateerd aan omzetten. Als die tegen vallen, lopen ook de uit te keren bonussen terug. Dit jaar zelfs zo, dat de sokken van Santa leeg dreigen te blijven.

Op Wall Street zelf was daar gisteren nog niet zo veel van te merken. De elangrijkste Amerikaanse beursbarometers eindigden de week met winst. De Dow Jones-index mocht uiteindelijk 50,16 punten (0,5%) bijschrijven op 10035,34, de technologiezware Nasdaq Composite zette een plus op het bord van 27,27 punten (1,4%) op 1945,81.

Handelaren wezen op positieve uitspraken van Dow-componenten Honeywell en Caterpillar. Die lieten allebei weten vast te houden aan hun winstverwachtingen voor het vierde kwartaal en heel 2001. In een week waarin het ene bedrijf na het andere weer eens waarschuwde voor een tegenvallende winstontwikkeling, vielen de uitspraken van beide Dow-fondsen in goede aarde.

In de technologiehoek zorgde Nortel voor enig optimisme, door te verklaren dat het verlies in het vierde kwartaal mee zal vallen, ondanks een tegenvallende omzetontwikkeling. De uitspraken van Nortel zorgden voor een flinke vraag naar fondsen die actief zijn in de glasvezelsector.

Caterpillar kondigde niet alleen aan zijn winstdoel voor 2001 te halen, maar ook 900 arbeidsplaatsen te zullen schrappen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.