De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Alle aandelen in de AEX-index sluiten af met koerswinst
Olie trekt
Damrak omhoog

   
 

AMSTERDAM - Met nog één handelsdag voor kerst voor de boeg sloot het Damrak gisteren met mooie cijfers. Alle AEX-fondsen boekten koerswinst met Koninklijke Olie in de voorhoede. Het zwaargewicht gaf de AEX, die de dag nog met een min opende, daarmee een oppepper. De index vangrote beursfondsen sloot op 495,84, een winst van 2,5%.

Koninklijke Olie profiteerde van een aantrekkende olieprijs. De middagkoers van een vat Brent-olie noteerde een verhoging van $0,20 op $18,70. De oliegigant verliet het Damrak op een 4,3% hogere koers (54,55). Andere blikvangers waren Wolters Kluwer (3,8% hoger op 25,44) en kabelaar UPC dat 3,7% aandikte op 0,56.

De koersen stegen bij een relatief lage omzet en meer vraag dan aanbod. De meeste handelsbedrijven lijken niet te rekenen op een eindejaarsrally. In de drie handelsdagen die tot 31 december resteren hebben zij hun personeelsbezetting teruggebracht tot een kwart.

Het positieve sentiment had gisteren onder meer te maken met het aflopen van optiecontracten. Handelaren moeten dan hun posities afdekken.

ING ging gisteren 3,2% vooruit op 27,66. Fortis bleef lekker in de buurt met een winst van 3% op 28,45. Zakenbank Kempen & Co - met Labouchere gisteren officieel van start als Dexia Bank Nederland - verliest een van haar belangrijkste klanten aan Fortis. Het gaat om verzekeraar ASR die Hlf. 2,6 miljard bij Kempen had uitstaan. Fortis nam de verzekeraar het afgelopen jaar over en wil dat het dochterbedrijf het vermogen voortaan bij Fortis zelf onderbrengt.

Ahold meldde gisteren een uitbreiding in Brazilië. Het supermarktconcern neemt de Braziliaanse supermarktketen G. Barbosa over. Op de beurs steeg Ahold 2,4% op 32.

Barbosa, dat vorig jaar een omzet van circa 300 miljoen realiseerde, is vooral actief in het noordoosten van Brazilië. De keten telt 32 super- en hypermarkten, waar 5300 mensen werken. Met de toevoeging haalt Ahold jaarlijks in totaal circa 2 miljard uit het noordoosten van het land. Ahold is al eigenaar van de Braziliaanse winkelketen Bompreco.

Getronics was aanvankelijk de sterkste daler in de AEX, maar vloog mee op het positieve sentiment. Het aandeel eindigde met een winst van 0,9% op 3,55. Het automatiseringsbedrijf heeft zijn schuld verlaagd met 295,3 miljoen door twee obligatieleningen voor 34,8% om te zetten in aandelen. Eerder mikte het bedrijf nog op een schuldverlaging van maximaal 306 miljoen. De transactie leidt tot de uitgifte van ruim 61 miljoen aandelen. Dit komt neer op een uitbreiding met 17,6% van het uitstaande aandelenkapitaal. De verwatering van de winst per aandeel blijft dit jaar echter beperkt doordat het bedrijf een kleiner bedrag aan rentelasten betaald.

Heineken profiteerde (1,4% hoger op 41,60) van de aanhoudende berichten dat de brouwer in de running is voor de overname van Carling.

Toeleverancier aan de chipindustrie ASML had een minder voorspoedig dagje. Amerikaanse branchegenoten zagen in november de nieuwe orders met 5% dalen. ASML won uiteindelijk toch nog 0,1% op 18,81.

Het feestje op de AEX sloeg niet over naar de middelgrote fondsen. De Midkap-index sloot met een bescheiden winst van 1,5% op 465,88. Naast stijgers waren hier ook dalers. Zo zag Unit 4 Agresso de koers met 2,1% dalen op 9,30. De twee andere dalers waren Nedlloyd (-0,5%) en telecomconcern Libertel - sinds gisteren Vodafone Libertel - dat eveneens 0,5% prijsgaf. Uitzender Randstad was met een stijging van 6,9% op 15 koploper in de Midkap.

Bouwconcern Heijmans uitte gisteren de verwachting dat de winstgroei per aandeel in de komende jaren ten minste 10% zal bedragen. Voor 2001 verhoogt het concern de winstverwachting van 68 miljoen naar 70 miljoen.

Op de lokale markt steeg de koers van Newconomy met 1 eurocent naar 17 eurocent en dat is een stijging van 5,6%. Het internetbedrijf verkocht voor bijna Hlf. 29 miljoen een belang in Ilse Media Groep (eigenaar van de zoekmachine Ilse) aan VNU. Met de verkoop zakt de schuld van Newconomy naar 4,1 miljoen. VNU verkocht het belang overigens direct door aan Sanoma, een Finse uitgeversgroep die eveneens de tijdschriften kocht van VNU.

ICT-groothandel Copaco meldde gisteren een keuzedividend te willen hervatten, in contanten of aandelen, met een pay-out ratio van 20% van de nettowinst. Copaco mocht zelf 9,6% bijschrijven op 2,85.

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.