De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Merci slaat alarm over
salmonella in chocola

   
 

AMSTERDAM - Om consumenten te beschermen tegen een mogelijke besmetting met salmonella waarschuwt de fabrikant van het populaire chocolademerk Merci zijn producten 'Merci Vielfalt' en 'Merci Pur', met de houdbaarheidsdata 01.04.02 en 01.05.02, niet te eten.

De vermelding van de datum staat op de achterkant van de verpakking.

De gehele productie van de afgelopen twee maanden van het wereldwijd zeer goed verkochte chocolademerk wordt uit de winkels gehaald, ook al heeft nog geen enkele test aangetoond dat Merci ook maar enig gezondheidsrisico zou opleveren.

Merci is zeer populair als chocoladegeschenk in kerstpakketten. Ontvangers daarvan wordt aangeraden het product met de betreffende houdbaarheidsdatum via de detailhandel terug te geven tegen restitutie van het aankoopbedrag.

Fabrikant Storck besloot Merci uit de winkels te halen, nadat bij andere chocolade uit dezelfde fabriek in Berlijn wél een salmonellabesmetting kon worden vastgesteld. Het ging daarbij om de merken Château en Choceur, die via de Duitse filialen van de supermarktketen Aldi worden verkocht.

De afgelopen weken zijn in Duitsland meer dan 270 gevallen bekend geworden van mensen die ziekteverschijnselen kregen na het eten van chocolade. Inmiddels is vastgesteld dat het gaat om de salmonella variant Oranienburg. De kenmerken zijn misselijkheid, overgeven en diarree. Deskundigen staan voor een raadsel, omdat chocolade wordt geproduceerd bij een temperatuur van meer dan 140 graden.

Dr. Bernd Rössler van Storck kan de economische schade van de wereldwijde terughaalactie van Merci nog niet becijferen. "Dat zal een aanzienlijk bedrag zijn. Voor ons is echter veel belangrijker dat de consument het vertrouwen in onze producten blijft behouden. Ondanks het feit dat uit bijna 2500 laboratoriumproeven geen salmonellabesmetting van Merci kon worden aangetoond, zijn we van mening dat de consument geen enkel risico mag lopen."

Het Storck-concern heeft drieduizend werknemers en fabriceert nog tal van andere zoetwarenproducten zoals Werther's Original, Mint Collection en Dickmann's. Het bedrijf heeft in ons land een vestiging in Hoevelaken.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.