De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Fusie Slotervaart en Flevoziekenhuis
Megaziekenhuis in
2007 voor Almere

   
 

door Ben Rousseau AMSTERDAM - Almere krijgt in 2007 een nieuw mega-ziekenhuis met ongeveer 1200 bedden. Dat heeft een van de grootste ziektekostenverzekeraars, de Agis-groep, gisteren bekendgemaakt.

Het ziekenhuis moet ontstaan uit een fusie tussen het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam-West en het huidige Flevoziekenhuis in Almere. Hierdoor zal een groot deel van het personeel en de kennis vanuit het Slotervaart naar Almere verhuizen. "De bedoeling is een topziekenhuis in Almere neer te zetten. Samen met het AMC en het Flevoziekenhuis moet het een bijna academisch ziekenhuis worden", aldus bestuurder J. Hendriks van Agis. In de Agis-groep zitten onder meer de verzekeraars ANOVA, ZAO en ANOS, goed voor 1,3 miljoen verzekerden.

Momenteel heeft het Flevo-ziekenhuis slechts 180 bedden voor de snel groeiende bevolking van Almere. Naar verwachting zullen er in 2015 meer dan een half miljoen mensen wonen.

Het nieuwe topziekenhuis zal onder meer een afdeling neurochirurgie, cardiochirurgie en radiotherapie krijgen. Patiënten uit Almere moeten nu nog uitwijken naar een ziekenhuis in het Gooi of Amsterdam voor deze specialisaties. Het merendeel van de opleidingen in het Slotervaart voor verpleegkundigen en artsen in opleiding verhuist ook mee naar Flevoland.

Het huidige Slotervaartziekenhuis blijft tot 2007 in de huidige vorm bestaan. Daarna wordt het ziekenhuis een dagbehandelingscentrum met enkele poliklinieken. Dit zal worden opgezet met onder meer het VU-ziekenhuis en het Andreas-ziekenhuis, zodat patiënten hiernaartoe kunnen worden doorverwezen.

Ongeveer 250 man personeel van de in totaal 1200 zal in Amsterdam blijven. De rest verhuist op den duur naar Almere.

Het Flevoziekenhuis staat positief tegenover de fusie, die de redding van de banen van veel collega's in Amsterdam betekent. "Ik ben voor 99 procent zeker dat we voor de zomer een goed plan hebben waaronder minister Borst haar handtekening zal zetten", aldus een opgeluchte directeur P. Sturkenboom van het Slotervaartziekenhuis gisteren. "Dit betekent de komende jaren rust voor ons personeel. Veel mensen besloten elders te gaan werken door de onzekerheid over ons voortbestaan.''

Het Slotervaart kampte jarenlang met een miljoenentekort op de begroting, onder meer door te dure managers en wanbeheer. Dit najaar kwam de commissie-Simons met een reddingsplan. Het ziekenhuis zou in afgeslankte vorm moeten doorgaan. Met het gisteren bereikte akkoord blijft het Slotervaart deels toch voortbestaan.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.