De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bouw ontdook voor
miljoenen belasting


Fraude Hlf. 88 mln. door 200 bedrijven

Van onze economische redactie

   
 

DEN HAAG - In vier jaar tijd hebben ruim tweehonderd bouwbedrijven voor 88,5 miljoen gulden aan belasting ontdoken. Dat blijkt uit gisteren vrijgegeven informatie van de Belastingdienst. De fiscus stuitte de afgelopen vier jaar maar liefst 1293 keer op vermoedelijke fraude in de bouw. Rum duizend zaken kwamen er met een geldboete af. In totaal bleken 214 zaken zo zwaar dat de Belastingdienst moest doorverwijzen naar de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD). Tot dusver zijn daarvan 181 dossiers afgerond en doorgeschoven naar het openbaar ministerie, voor een verdere gerechtelijke afhandeling. In de meeste gevallen betrof het ontduiking van btw, loonbelasting en/of inkomstenbelasting.

Twaalf vermeende bouwfraudeurs kwamen er goed vanaf: hun zaak werd geseponeerd. Tien mensen kregen een schikking aangeboden, terwijl zeventig zaken nog in onderzoek zijn. Het OM heeft tot nog toe 89 zaken voor de rechter gebracht. Twee verdachten zijn inmiddels vrijgesproken, terwijl drie zaken niet-ontvankelijk werden verklaard. Negen dossiers zijn nog in behandeling.

Veroordeling

In totaal hebben 75 van de 214 onderzochte gevallen tot een veroordeling geleid, hetgeen volgens een woordvoerder van de Belastingdienst een "goede score" is. Of belastingontduiking vaker in de bouw voorkomt dan in andere bedrijfstakken, durft hij evenwel niet te zeggen. "Het bedrag van 88,5 miljoen gulden is ongeveer 10 tot 15 procent van de door de FIOD vastgestelde belastingontduiking in Nederland. De bouw beslaat in omvang eveneens circa 10 tot 15 procent van het totale bedrijfsleven."

De bouwfraude kwam recent aan het rollen nadat een directeur van bouwbedrijf Koop Tjuchem een boekje open deed over de dubbele boekhoudingen die in de bouw gemeengoed zouden zijn.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.