De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  STRIJD CAO KINDEROPVANG
NOG NIET GESTREDEN

   
 

AMSTERDAM - Hoewel de vakbond De Unie gisteren een cao-akkoord bereikte met de werkgevers in de kinderopvang, is de strijd voor de andere veel grotere bonden nog lang niet gestreden. "We leggen ons hier niet bij neer", aldus een woedende Abvakabo FNV-onderhandelaar Jan Willem Dieten.

De achterban van De Unie wilde eindelijk eens een cao. De onderhandelaar vond het voorstel van de werkgeversorganisatie VOG er goed uitzien. "Daarbij waren de acties die we hielden niet meer uit te leggen", meent Adrie van Bokkem, onderhandelaar voor De Unie. Maar de andere bonden laten zich niet buitenspel zetten en zullen er "alles aan doen om te zorgen dat het akkoord getorpedeerd wordt". De actiebereidheid onder de leden van Abvakabo en CFO zal volgens onderhandelaars alleen maar groter worden.

De medewerksters van de kinderdagverblijven voelen zich niet serieus genomen door de werkgevers. "Zij zeggen steeds dat ze ons stakingsmiddel te zwaar vinden. Maar wij willen laten zien dat we het menen", aldus Karin de Graef, leidinggevende van een kinderdagverblijf in Amsterdam.

De werknemers voerden dinsdag voor de derde keer actie. Afgelopen vrijdag zaten de partijen voor het laatst met elkaar om de tafel in de hoop dichter bij een cao te komen. De bonden - Abvakabo, CFO (samen goed voor 10.000 leden in de sector) en de Unie (100 leden in de sector) - stapten uit het overleg. "We hadden geen zin meer om te praten. De werkgevers hadden alleen maar interesse in onze concessies", meent Dieten. De VOG dacht juist overeenstemming bereikt te hebben. "Elke keer als ik dacht dat we er waren, kwam er weer een nieuw konijn uit de hoge hoed van de bonden", aldus directeur Sjef van Gennip van de VOG.

Er was tijdens het overleg juist besproken een onafhankelijke commissie in te stellen, die voor 1 maart 2002 met een zwaarwegend advies moest komen over de lonen. De werkgevers vonden het een goed plan, de werknemers daarentegen een uitsteltruc. Onderhandelaar Dieten zegt weinig te merken van de oplossingsbereidheid van de werkgevers. Het feit dat De Unie gisteren een onderhandelingsakkoord tekende sterkt hem alleen maar in die mening.

Er wordt de VOG verweten dat zij de houding heeft "wel te zien waar het schip strandt". De VOG meent echter juist pogingen te hebben gedaan om een brug te slaan. "Maar de onderhandelingen werden steeds gefrustreerd door het gedrag van de bonden", meent een woordvoerder van de VOG. De gesprekken over de nieuwe cao, die moet gaan gelden voor ongeveer 32.000 leidsters, liepen vooral vast op de salarissen. "Je vangt de kinderen niet alleen op. Je voedt ze ook op. Dat mag best meer gewaardeerd worden", meent Karin de Graef, die al zeventien jaar werkzaam is in de kinderopvang. De bond vindt het niet meer dan billijk dat de leidsters worden betaald naar de sociaal-pedagogische opleiding op mbo-niveau die zij gevolgd hebben. Dit komt neer op een maximum bruto maandsalaris van Hlf. 4540, nu is dat Hlf. 4130.

De VOG op zijn beurt liet Deloitte&Touche onderzoek doen naar wat een redelijk salaris is. Er werd hierbij een vergelijking gemaakt met soortgelijke banen op mbo-niveau in vijf andere sectoren. Die salarissen bleken tussen de Hlf. 4000 en Hlf. 4500 per maand te liggen. Uiteindelijk besloot de VOG dat een maximumsalaris van Hlf. 4350 redelijk genoeg is. "Ze gebruiken de teruggang van de economie als argument om onze salarissen niet te veel te hoeven verhogen", aldus De Graef. "Toen het goed ging met de economie, hebben wij daar ook niet van meegeprofiteerd. En dan te bedenken dat twee jaar geleden het maximumloon Hlf. 3900 was", werpt Van Gennip tegen.

Ook willen de bonden een structurele eindejaarsuitkering. De VOG stelde voor aan het eind van dit jaar eenmalig 2,5% en volgend jaar 3,5% uit te keren. Het schoot de groepsleidsters ook in het verkeerde keelgat dat de werkgevers de opleidingseis oorspronkelijk wilden laten vallen. Zij willen juist vasthouden aan zo'n eis om de kwaliteit van de kinderopvang te kunnen garanderen. De partijen kwamen uiteindelijk overeen niet te tornen aan de opleidingseis. De groepsleidsters willen dat de eis permanent wordt in de cao opgenomen. "Het draait om kwaliteit. We willen kunnen blijven rekenen op goed personeel", zegt De Graef. "Vergeet niet dat de eerste jaren van een kind bepalend zijn voor zijn verdere leven!"

De komende jaren zijn er landelijk twintigduizend nieuwe leidsters nodig. Het werk moet daarom aantrekkelijk gemaakt worden. Een goede cao is volgens de bonden daarom dus noodzakelijk. Het gisteren ondertekende akkoord voldoet daar volgens Abvakabo en CFO totaal niet aan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.