De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ben Verwaayen nieuwe
topman bij Britse BT

Van een onzer verslaggevers

   
 

LONDEN - Ben Verwaayen (49) wordt de nieuwe topman bij het Britse telecomconcern BT Group, het voormalige British Telecommunications. De voormalig KPN'er geeft zijn baan als bestuurder bij het Amerikaanse Lucent Technologies op en krijgt vanaf februari komend jaar de leiding bij BT Group.

Verwaayen volgt daarmee Sir Peter Bonfield op, die twee maanden geleden al aankondigde te willen opstappen. "Een enorme nieuwe uitdaging", zo omschreef Verwaayen gisteren zijn benoeming. "BT heeft, net als zoveel andere telecombedrijven, een periode van dramatische herstructureringen doorgemaakt. Volgens mij is het nu het juiste moment om over te stappen. Want nu werken ze aan de voorbereiding van nieuwe strategieën."

De BT-topman in spe zegt bij het Britse concern een 'fantastisch warm welkom' van de bestuurstop te hebben gekregen. Maar tegelijkertijd zegt hij zijn Lucent-collega's achter te laten op een moment dat zij een roerig jaar achter de rug hebben in verband met herstructureringen en massaontslagen bij hun concern.

Ooit begonnen als perswoordvoerder van het Amerikaanse ITT en later bij KPN opgeklommen tot tweede man in de top, verraste Verwaayen in 1997 de telecomwereld door zijn toppositie bij de Nederlandse telecomreus in te ruilen voor een bij het Amerikaanse concern. Hij werd tot dat tijdstip gezien als de gedoodverfde kroonprins van Wim Dik, die aan de leiding stond van het (toen nog zeer succesvolle) KPN. De ontwikkelingen bij KPN gingen hem echter allemaal niet snel genoeg. Toen Lucent Technologies hem dan ook vroeg voor een directiefunctie, aarzelde hij geen moment en verhuisde hij met zijn gezin naar de VS. Hij werd belast met de internationale activiteiten van het concern.

Aanvankelijk ging het ook Lucent voor de wind, maar sinds een jaar kreeg ook dit concern met de problemen in de telecomwereld te kampen. Orders liepen terug, verliezen namen toe, reorganisaties werden aangekondigd en massaontslagen volgden. Ook liepen fusiebesprekingen met onder meer het Franse Alcatel op niets uit. Aanvankelijk dacht Lucent door samenwerking met de Fransen een totaal nieuwe aanbieder van telecommunicatieapparatuur en bijbehorende diensten te kunnen worden. Alcatel bleek echter meer uit te zijn op een klassieke overname, waarbij de Fransen in de nieuwe onderneming met hun eigen cultuur en werkwijze konden domineren. Zij dachten na de fors gedaalde beurswaarde van Lucent (in twee jaar tijd van $285 miljard tot $32 miljard) het Amerikaanse concern voor een koopje te kunnen krijgen. Lucent weigerde echter en kapte in juni van dit jaar de besprekingen over samenwerking af.

Ook bij Lucent werd Verwaayen tot begin dit jaar als kroonprins gezien. Vooral nadat hij in 1999 officieel tot tweede man in de top werd benoemd. Tot in januari het concern zelf aankondigde buiten de deur naar een nieuwe ceo uit te kijken.

Verwaayen gaat bij zijn nieuwe werkgever 700.000 pond (Hlf. 2,5 miljoen) per jaar verdienen. Zijn totale verdiensten hangen af van de prestaties van het concern.

Verwaayen is ooit bijna staatssecretaris voor de VVD geworden. Dat was voor het kabinet Lubbers-II. Achteraf toonde Verwaayen zich blij dat die politieke post niet was doorgegaan. De politiek was volgens hem eigenlijk niets voor hem. "Ik ben resultaatgericht", zei hij tijdens een interview. In hoeverre oud-minister van Verkeer Neelie Kroes een rol bij zijn benoeming tot ceo heeft gespeeld, is onduidelijk. Mevrouw Kroes is commissaris bij de net afgesplitste en naar de beurs gebrachte mobiele tak van BT, mmO2.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.