De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  PAKKET MAATREGELEN MOET TIJ DOEN KEREN
Kopieerfabrikant Océ schrapt duizend banen

Van een onzer redacteuren

   
 

AMSTERDAM - Océ maakte gisteren een flink pakket aan herstructureringsmaatregelen bekend. De producent van kopieerapparaten en printers schrapt ongeveer duizend banen wereldwijd, besteedt de Europese lease-activiteiten uit en trekt zich terug uit markten die onvoldoende bijdragen aan het resultaat. Op die manier hoopt Océ zich aan de malaise in de sector te kunnen ontworstelen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Het is nog onduidelijk waar de klappen zullen vallen. <\N\N
Océ saneert tussen de 900 en 1100 arbeidsplaatsen, dat is 5% van het totaal. Pas tijdens de presentatie van de jaarcijfers op 9 januari zal het concern bekendmaken waar de klappen gaan vallen. "Nee, de Nederlandse werknemers kunnen wij nog niet geruststellen. De details moeten nog worden uitgewerkt", aldus Jan van den Belt, financieel-directeur bij Océ. "Maar onrust was er al na kwartaal op kwartaal slechtere resultaten te hebben geboekt. We laten nu tenminste zien dat er iets gebeurdt"

De vakbonden reageerden echter verbolgen op het onverwachte nieuws. "Dat wij van niets wisten is nog tot daar aan toe, maar dat de werknemers niet op de hoogte waren gesteld, kan natuurlijk niet", aldus Joke Hubert van FNV Bondgenoten. Zij vraagt zich af wat voor nut het heeft het nieuws nu naar buiten te brengen. "De werknemers zitten nu nog een maand in onzekerheid." Hubert is bang dat de werknemers in Venlo de dans niet zullen ontspringen. "Drie weken geleden heeft de directie aangegeven dat de vraag naar kopieerapparaten sterk achter blijft en dat Venlo extra klappen niet meer kan opvangen." Volgens interne bronnen zou het hoofdkantoor in Den Bosch wel buiten schot blijven.

Volgens Océ zijn de maatregelen noodzakelijk om de resultaten weer op te krikken en om beter in te kunnen spelen op de digitalisering in de markt voor kopieerapparaten en printers. "Océ heeft tijdig op deze trend ingespeeld, maar in dit soort tijden worden de zwakke plekken in het concern duidelijker. Dit had sowieso moeten gebeuren, we hebben alleen besloten het proces te versnellen", aldus Van den Belt. Op de langere termijn streeft Océ naar een winst- en omzetgroei van tenminste 10%.

Het bedrijf heeft dan ook besloten verder te investeren in groeimarkten en zich terug te trekken uit markten die onvoldoende bijdragen. Ook op de vraag welke markten dat zijn, kon Van den Belt nog geen antwoord geven. "Maar wij streven er naar overal een top-drie- speler te zijn", aldus de financieel-directeur.

Voor zowel vakbonden als analisten komen de aangekondigde maatregelen niet als een verrassing. Sinds het laatste kwartaal van vorig jaar heeft het concern de wind flink tegen. Het bedrijf ziet de verkoop van apparatuur op alle fronten teruglopen. Volgens Océ stellen veel bedrijven investeringen in printers en kopieerapparaten uit wegens de verslechterde economische omstandigheden.

Océ gaf gisteren alvast een voorschot op de jaarcijfers die begin januari worden gepubliceerd. De nettowinst voor buitengewone lasten zal dit jaar naar verwachting circa 30% lager uitvallen dan die in 2000. De aangekondigde reorganisatie gaat nog eens 125 miljoen kosten aan afvloeiingskosten voor zowel personeel als voor afschrijving van activa. De omzet zal die van vorig jaar wel evenaren.

"Gezien de marktontwikkelingen doet Océ het in vergelijking met concurrenten als Xerox nog niet eens zo slecht", constateert analist Peter Olofsen (Effectenbank Stroeve). "Océ is nog winstgevend, waar Xerox al jaren fors in de verliezen duikt." Winst en omzet zijn volgens hem in lijn met de verwachtingen.

Océ heeft ten slotte de Europese lease-activiteiten uitbesteed aan Rabodochter De Lage Landen en Telia Finans. De laatstgenoemde gaat Scandinavië bedienen terwijl een nieuw op te richten joint-venture met De Lage Landen de rest van Europa gaat beslaan. De totale leaseportefeuille van Océ bedraagt 1,1 miljard, waarvan 0,6 miljard in Europa.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.