De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Belgisch akkoord voor steun DAT
   
 

AMSTERDAM - De drie Belgische deelregeringen hebben gisteren een voorlopig akkoord bereikt om de luchtvaartmaatschappij DAT te ondersteunen. Het Vlaamse, Waalse en Brusselse gewest zijn bereid samen 45 miljoen te investeren om zo een doorstart van het failliete Sabena via dochter DAT mede mogelijk te maken.

Het blijft echter zeer onduidelijk of de doorstart gaat lukken. Mede-initiatiefnemer en ex-bankier Etienne Davignon moest gisteren op de Brusselse rechtbank toegeven dat het erg onzeker is of hij de benodigde 300 miljoen voor een doorstart van DAT bij elkaar krijgt. De rechtbank moet vandaag het businessplan beoordelen en de schuldeisers van Sabena om hun fiat vragen.

Private investeerders willen zo'n 155 miljoen in DAT steken. Davignon had daarnaast op 100 miljoen gerekend van het coördinatiecentrum van Sabena (SIC), maar daar dreigen de schuldeisers van SIC vandaag een stokje voor te steken. Bovendien heeft de Vlaamse overheid enkele weken bedenktijd gevraagd.

De Vlaamse minister-president Patrick Dewael voelt er weinig voor de gevraagde 25 miljoen in DAT te steken. Adviseurs hebben hem gewaarschuwd dat het weggegooid geld is en Dewael heeft geen zin straks met de zwartepiet te worden opgezadeld.

De Vlaamse regering wil daarom alleen investeren in Biac, de exploitant van vliegveld Zaventem. Biac kan dan op zijn beurt geld steken in DAT.

Om de Waalse en Brusselse gewesten gerust te stellen, is afgesproken dat zij over twee jaar hun belang in DAT mogen omzetten in aandelen Biac. De Walen zijn namelijk bang dat de Vlamingen op slinkse wijze een deel van de nationale luchthaven Zaventem willen inpikken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.