De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  SLECHTS VIJF AEX-FONDSEN ONTSNAPPEN MINEURSTEMMING
Duisenberg drukt koersen
   
 

AMSTERDAM - Na de renteverlaging in de VS opende het Damrak gisteren met een plus om in enkele uren naar een plusminus te zakken. De negatieve uitspraken van de president van de Europese Centrale Bank, Wim Duisenberg, over de economie van de eurolanden, zorgde voor antistemming. De AEX sloot 1,4% lager op 487,62. De middelgrote fondsen in de Midkap gingen gemiddeld 0,2% in koers omlaag bij een AMX-stand van 461,56.

De woorden van Duisenberg galmden ook na op andere Europese beurzen. De grote effectenbeurzen konden hun winsten na de renteverlaging in de VS niet vasthouden. Bijna overal noteerden de indices een verlies. De mededeling van de ECB-president was dat de economische groei een stuk kleiner is dan werd verwacht. De ECB publiceert donderdag zijn nieuwste ramingen en Duisenbergs woorden deden de beleggers het ergste vrezen.

Ook slecht nieuws uit de VS bleef op het Damrak niet zonder gevolgen. Zo behoorde Ahold tot de talrijke verliezers in de AEX na een winstwaarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot Kroger. De Zaanse grootgrutter verloor 2,5% op 31. Ahold heeft grote belangen in de VS. Zo liet het concern weten de overname van Bruno's Supermarkets in de VS te hebben afgerond.

Een winstwaarschuwing van het Amerikaanse Merck liet zijn sporen na op de koersen van de Nederlandse branchegenoten. De chemiefondsen Akzo Nobel en DSM verloren respectievelijk 1,1% op 49,83 en 0,5% op 39,59.

Unilever, voeding en zeep, profiteerde juist van goed nieuws uit de VS en wel van branchegenoot Procter & Gamble (een hogere winst). Het aandeel steeg 1,2% naar 60,25. De grootste stijger in de AEX was echter kabelaar UPC. Het schuldenzware bedrijf ging 8,8% in koers omhoog en sloot op 0,62.

Heineken profiteerde van een aanbeveling van een Amerikaanse effectenhuis. Bovendien gingen er geruchten dat Heineken de Britse brouwer Carling kan overnemen voor een goede prijs. De brouwer zag het koerspeil stijgen naar 39,94, een aanwas van 3,3%. Andere winnaars waren chipmachinefabrikant ASML en telecomconcern KPN. ASML zette 1,7% hoger op 21,50 en KPN koerste naar 5,93, een winst van 0,5%. En daarmee waren alle winnaars in de AEX - vijf in getal - geteld.

Grootste verliezer bij de hoofdfondsen bleek handelshuis Buhrmann. Op het bord noteerde de koers 11,75, een afslag van 9,4%. "Een technische correctie", deed een handelaar het af. Luxe-goederen Gucci noteerde gisteren $7 ex dividend en liet daarmee 6,7% liggen op 95,10. Getronics, aan de vooravond van inkoop van obligatieschulden, moest 4% terug op 4,28. Beleggers twijfelen nog aan de ingrepen die het bedrijf aankondigde om zijn schuldenlast terug te brengen.

Ook de financiële waarden waren gisteren in mineur. ING werd 4,8% goedkoper op 26,95, Beurshandelaren vermoeden dat de koers van ING vooral onderuit gleed omdat de bankverzekeraar een te hoge prijs zou neertellen voor de aankoop van de Duitse optiehandelaar Consors. Fortis (25,84) zag 1,5% van zijn koers afgaan en ABN Amro verloor 1,4% op 18,15.

De 'Olies' leden onder de lagere olieprijzen waardoor de januari leveranties er weinig florissant uitzien. Koninklijke Olie boette bijna 2% in op 53,40.

In de Midkap zorgde Océ voor een opmerkelijk koersverloop. Gistermorgen kondigde het bedrijf een reorganisatie aan, waarvoor het concern 125 miljoen denkt uit te gaan zullen trekken. Wereldwijd zal het aantal arbeidsplaatsen afnemen met 900 tot 1100. Uitspraken over de winst waren er ook. De nettowinst vóór buitengewone lasten (zoals de genomen herstructureringsvoorziening) zal in 2001 30% lager uitkomen dan in 2000. De omzet zal gelijkblijven, zo verwacht de Venlose fabrikant van kopieer- en drukmachines.

In eerste instantie verloor het aandeel terrein na deze aankondiging. Maar de reorganisatie gaf beleggers kennelijk moed en Océ beëindigde de dag als sterkste stijger onder de middelgrote fondsen. De koers klom 4,9% op naar 11,70. Andere stijgers waren hier uitzender Vedior (1,4%), bouwer Amstelland (1,2%) en off-shore bedrijf IHC Caland (1%). Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI heeft van klanten in Azië maar liefst vier nieuwe orders ontvangen. Het aandeel steeg daarop 1,4% op 21,35. Ook Imtech maakte gisteren bekend een opdracht van ruim 20 miljoen te hebben ontvangen. Het betreft de levering van technologische systemen voor twee nieuw te bouwen Britse amfibische transportschepen.

Al eerder bezorgde het project Imtech een omzet van circa 40 miljoen. Imtech steeg gisteren 0,6 % (naar 20) in koers.

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.