De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  UPC'er na ontslag
meteen pand uit

   
 

door Bart Olmer AMSTERDAM - Kabelmaatschappij UPC hanteert de 'Amerikaanse methode' om ontslagen werknemers de deur te wijzen: direct na het aangezegde ontslag moeten ze hun bureau leegruimen, hun spullen verzamelen in kartonnen dozen, bedrijfsbezittingen inleveren (zoals tankpassen, sleutels en laptops) en direct het pand verlaten.

Vakbonden AbvaKabo en CFO zijn woedend over de manier waarop de kabelaar met ontslagen werknemers omgaat. Volgens de bonden is het bedrijf harteloos en kil.

De bonden zeggen vergeefs bij UPC te hebben aangedrongen op een mildere benadering van ontslagen werknemers. Het van origine Amerikaanse bedrijf maakte vorige week bekend dat 650 arbeidsplaatsen vervallen.

Bij AvbvaKabo-bestuurder Peter Wiechman zijn de 'Amerikaanse toestanden' in het verkeerde keelgat geschoten. ,,Via hun interne net maakte UPC bekend dat ontslagen werknemers direct mobieltjes, tankpassen, laptops en dergelijke moeten inleveren en meteen het pand verlaten."

Wiechman: ,,Dat is een hele harde methode, waartegen we direct bij UPC hebben geprotesteerd. Die kilheid is zeer Amerikaans. Daarmee gaan ze helemaal voorbij aan de Nederlandse arbeidsverhoudingen. De directie is echter niet bereid iets meer tijd te geven aan de ontslagen medewerkers.'',,Dat werknemers binnen een uur na ontslag ook écht vrij zijn om elders te solliciteren, vind ik prima, maar het ontslag is een zeer zakelijke oproep om je spullen te pakken en weg te wezen. De menselijke maat is helemaal verloren."

UPC-woordvoerder Mark Zellenrath zegt de 'inpakken en wegwezen-methode' minder kil is dan het lijkt. ,,Ontslagen personeelsleden krijgen dit in een persoonlijk gesprek te horen, ze hoeven dat niet te lezen in een brief thuis of op een lijst in de bedrijfskantine. Het klopt dat alle bedrijfseigendommen meteen ingeleverd moeten worden en dat ze verder niet meer op het werk hoeven te zijn, maar daardoor kunnen werknemers direct ander werk zoeken."

Volgens UPC voorziet het sociale plan, dat is overeengekomen met de bonden, in uitgebreide begeleiding van ex-werknemers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.