De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Dansen in virtuele disco
   
 

AMSTERDAM - Dat draadjes, bits en bites, elektriciteit, een goed idee en goede mensen geluk kunnen veroorzaken, weten ze bij de Amsterdamse stichting Sterrekind. De instelling zet computers in om chronisch zieke kinderen een mooier leven te bezorgen. Dat dat lukt, is deze week duidelijk geworden. Directeur René van Bergem haalt vandaag en morgen twee aanmoedigingsprijzen op voor zijn stichting. En hij heeft grootse plannen om een kleine 500.000 zieke kinderen uit hun isolement te halen.

Stichting Sterrekind is vier jaar geleden ontstaan uit particulier initiatief van een stel mensen uit de IT-wereld. Op een seminar in de Verenigde Staten hoorden ze van het plan van de Amerikaanse filmer Steven Spielberg om films te brengen naar mensen die niet meer in staat waren om naar de bioscoop te gaan. Dat konden de Nederlanders beter, vonden ze en dat was de aanzet tot een nieuw fenomeen: een offensief van computers en software dat zieke kinderen helpt zich spelenderwijs te ontwikkelen en te vermaken en vooral: te communiceren met de buitenwereld.

Van Bergem legt uit: "Kinderen die veel in ziekenhuizen liggen, lopen tegen beperkingen aan. Wij hebben een virtuele wereld gecreëerd waar ze dingen kunnen doen die ze in de echte wereld niet kunnen. Mooi voorbeeld zijn de twee jongens die in Rotterdam aan de nierdialyse lagen, maar die in de virtuele gangen een meisje achterna zaten dat in het Amsterdamse Emma Kinderziekenhuis lag."

De Sterrekind-computers stellen jonge patiëntjes in staat met hun vriendjes, familie of schoolklas te communiceren waar ze vroeger hooguit een paar kaartjes ontvingen. Ze kunnen de nieuwste games spelen, films kijken of zich uitleven in de virtuele disco, lotgenootjes treffen of zich vastbijten in raadsels als 'Wie heeft de cliniclown in het Radboudziekenhuis ontvoerd?'

"Een tijd terug hadden we een meisje dat een paar dagen in een radioactieve kamer moest verblijven", zegt Marja Witteman die namens het Amsterdamse Emma Kinderziekenhuis AMC Sterrekind vertegenwoordigt. "Ze kon haar ouders zien via een raam, maar ze kon niet met ze praten. Ze had een tumor in haar kaak. Via Sterrekind hebben ze met elkaar gecommuniceerd. We zijn echt heel blij met het werk van die stichting."

Lof die wordt gedeeld door het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO) die de instelling de KVGO-Award 2001 toekende, een prijs van 15.000 gulden die morgen kan worden afgehaald. Ook een internationale prijs is binnen en wel van het in België gevestigde Swift Fund. Vandaag neemt Van Bergem in Brussel een cheque van 50.000 euro in ontvangst.

Toch is de Sterrekind-directeur zelf nog niet tevreden. "We hebben nu 600 kinderen bereikt in twaalf instellingen. Helaas zitten er 200 instellingen en zo'n 500.000 zieke kinderen in onze doelgroep. Om ook die te bereiken hebben we het roer omgegooid en bouwen we nu een website die binnen drie jaar zo'n 75.000 kinderen moet bedienen plus alle zorginstellingen. Ook zullen we heel veel computers leveren. Het is ambitieus, maar het kan. De programma's zullen nog geavanceerder zijn en geschikt voor leeftijden van vijf tot 19 jaar. En niet alleen voor kinderen in het ziekenhuis. Ook iedereen die ziek thuis ligt, mag in de nabije toekomst veel van Sterrekind verwachten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.