De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Animo om te
trouwen is
fors gedaald

   
 

door Annemiek Paping VOORBURG - De economisch onzekere tijden zorgen ervoor dat er in ons land veel minder huwelijken worden gesloten en dat er aanzienlijk minder baby's worden geboren. Het aantal echtscheidingen daarentegen is dit jaar naar een record gestegen.

Uit recent cijfermateriaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat dit jaar, vergeleken met 2000, tien procent minder Nederlanders in het huwelijksbootje stapten. Ondanks de introductie van het homohuwelijk waardoor 2000 man/man- en vrouw/vrouwstellen naar het stadhuis togen, liep het totaalaantal trouwerijen fors terug naar 72.600 tot en met oktober 2001. In de eerste maanden van 2000 waren dat er nog 79.000. Vanaf april van dit jaar, de maand waarin het homohuwelijk werd geïntroduceerd, tot en met september stapten 849 vrouwenparen en 1053 mannenstellen in het huwelijksbootje.

Ook het aantal geboortes nam drastisch af. Na een gestage groei sinds het midden van de jaren negentig en een piek van 207.000 baby's eind vorig jaar, daalt het aantal pasgeborenen dit jaar tot zo'n 203.000. Gezien de teruggang van het aantal huwelijken voorspelt het CBS voor volgend jaar een verdere terugloop van geboorten. "Ik sluit niet uit dat het aantal baby's eind 2003 onder de grens van 200.000 zal zakken", licht CBS-beleidsmedewerker Jan Latten de cijfers toe.

Record

Het aantal echtscheidingen daarentegen is dit jaar enorm toegenomen. In de eerste tien maanden werden ruim 32.000 huwelijken ontbonden, tegenover 29.000 in dezelfde periode van 2000. "Het is niet uitgesloten dat we eind van dit jaar uitkomen op een totaal van 37.000", aldus Latten. "Hiermee zou een absoluut record in echtscheidingen worden gebroken."

Een echte verklaring voor de groei van het aantal scheidingen heeft Latten niet. "Je zou verwachten dat mensen in financieel onzekere tijden juist de neiging hebben bij elkaar te blijven. Dat blijkt niet het geval. De oorzaken en gevolgen van scheidingen zijn moeilijk te plaatsen in de economische ontwikkelingen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.