De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 8 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Hevig slotoffensief
in Oost-Afghanistan

   
 

door Hans Kuitert QUETTA - Afghaanse anti-Taliban-troepen en de Amerikaanse luchtmacht zijn gisteren een heftig slotoffensief begonnen tegen Osama bin Laden en Taliban-leider mullah Mohammad Omar. Beiden zijn nog steeds spoorloos, maar Omar is inmiddels zijn laatste bolwerken - de zuidelijke stad Kandahar, de grensplaats Spin Boldak en de provincie Helmand - kwijt.

In de bergen ten zuiden van de oostelijke stad Jalalabad woedden heftige gevechten tussen anti-Taliban-strijders en leden van Bin Ladens Al-Qaeda-netwerk. De honderden buitenlandse aanhangers van Al-Qaeda bestookten vanuit grotten hoog in de bergen de oprukkende anti-Taliban-troepen, aangevuurd door lokale Pasjtoen-leiders.

Vanuit de bergen werden raketten, mortieren en kogels afgevuurd, terwijl de belegeraars terugschoten met tanks en artillerie. De Amerikaanse luchtmacht bombardeerde om de paar minuten het grottencomplex bij Tora Bora. Tijdens gevechtspauzes speelden kinderen van de Arabische leden van Al-Qaeda op het hoog gelegen slagveld.

"Er zijn veel Arabische vrouwen en kinderen. De mannen hebben hen meegenomen naar de hoger gelegen grotten", aldus anti-Taliban-commandant Haji Musa die zei dat een van de zoons van Bin Laden zich onder de verdedigers bevond.

Observatie

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x441, 47kb)

Een andere commandant, Haji Kalan Mir, beweerde een grote, in het wit geklede man te hebben gezien die sterk op Osama bin Laden leek. "Hij reed te paard en inspecteerde zijn troepen", aldus Mir, wiens observatie niet kon worden bevestigd. Het plan van de oppositie is vandaag opnieuw een grootscheepse aanval op de aanhangers van Bin Laden te openen bij Tora Bora.

De anti-Taliban-beweging, geleid door beoogd Afghaans interim-premier Hamid Karzai, trok gisteren de zuidelijke stad Kandahar binnen om te constateren dat de meeste Taliban - met hun wapens - waren vertrokken. Degenen die waren achtergebleven leverden hun wapens in, en maakten daarmee gebruik van de aangeboden amnestie. Van hun leider Omar ontbrak ieder spoor.

Berechting

Karzai zei dat Omar de kans had gehad terrorisme af te zweren, maar 'op de vlucht is geslagen voor gerechtigheid'. Karzai kondigde aan hem te zullen arresteren en dan over te dragen voor internationale berechting. Wat dat precies inhield, wilde hij niet zeggen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (511x509, 58kb)
(Foto: ANP)
In de stad vonden aanvankelijk plunderingen plaats door de Pasjtoen-groepen die de stad hadden belegerd, maar gisteravond was het inmiddels rustig in Kandahar. Volgens onbevestigde berichten is het front tegen de Taliban in Kandahar, net als in andere steden, inmiddels uiteen aan het vallen. Oude rivalen zouden in de straten van Kandahar met elkaar aan het vechten zijn.

De Amerikanen bombardeerden de hele dag de omgeving van Kandahar in de hoop de vlucht van Taliban te bemoeilijken. Of daarbij doden zijn gevallen, was gisteravond nog niet duidelijk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 8 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.